OKTOBER 2017:


2017-10-15

Jakthelg, Ingemar har jagat hare och skogsfågel med våra hundar. Några i jaktlaget har jagat älg och läs om det via denna länk:
Älgjakten i Pjesker-Granuddens jaktklubb»

 

Lördagen vaknade vi till regn och rusk... så då blev det en dag utan tid i jaktskogen. Småpyssel hemmavid och trevligt umgänge med goda, värdefulla vänner, användes dagen till.

Idag så var det en härlig morgon, där nattens minusgrader försiktigt klätt in naturen i ett tunt frosttäcke. Vi var ute i skogen innan solen stigit upp, det är verkligen hög mysfaktor att äta frukost i gryningstimmarna vid en värmande eld och se hur himlen ändrar färg i takt med att solen stiger.

 

 

Diva fick första timmarna denna morgon och hon fick söka en stund innan hon började gå på slag och sen reste haren. Alltid en härlig känsla när man hör hur drevet tar fart och de småländska tonerna ljuder i skogen. Drevet gick på bra men efter ett tag så valde haren att ta vägen och vi har våra tankar om att vi har en hare på markerna som är mycket duktig att springa efter väg långt... för det är inte första gången vi har ett liknande drev inom samma område. Diva gjorde sitt bästa och hann avverka miltals, men tillslut så blev det dötappt och då fick hon avsluta dagens jakt. Det finns ju fler hundar som är jaktsugna...

Knakadalens Taikuu - Scott's hade fina arbeten på skogsfågel och vid ett av hans arbeten så blev det också för oss påfyllnad från skogens skafferi.


Scott arbetade mycket bra och husse gjorde sitt...

Våra borderterrier tikar Pine Spits Alliz och Pine Spits Carizma - Moly har precis avslutat sin löpperiod och för dem var det nu äntligen dags för lite jakt. Båda tikarna har stort sök och kan ibland vara långt bort från oss. När Moly varit och sökt av en stund, kunde vi på långt avstånd höra hur hon började driva, tyvärr när de söker så långt ut så kan det också var svårt med att befinna sig på rätt plats för ett eventuellt avslut. Vi följde hennes drev via tonerna i skogen och pejlen. Av det vi såg och hörde så är vår tanke, utifrån vår erfarenhet, att Moly fick upp en hare och den drev hon ett bra tag.

Alliz med sitt stundvisa fågelintresse, fann skogsfågel som lockade henne och även hon fick sig en händelserik stund i jaktskogen.

När man har hundarna ute på arbete och det blir stunder som man bara väntar eller inser att man befinner sig på fel plats, så blir det ofta att man betraktar naturen i sin närhet. Idag var det mobilkameran som fick föreviga lite av naturen, här är några av bilderna.


Morgonens första solstrålar belyser lingonen som är täckta av ett tunt frostskikt efter nattens minusgrader.

 


En torr tallkvist som är täckt av både lav och lite frost.

 


Morgonsolen ger härlig färg i den torra kvisten och nattens frost finns inte kvar.

 

Från Småland har vi under veckan fått uppskattade jaktrapporter om Pine Spits Dingo - Pelle's framfart i jaktskogen. Älgjakten startade där i måndags och han skulle tillsammans med husse gå med älgdrevet. Rätt snart så blev det behov av ett eftersök, Pelle gjorde ett strålande spårarbete och fann älgen. Dessutom har han även drivit rådjur, varav vid ett tillfälle så befann sig matte mitt i drevets väg... hon fick skyndsamt hoppa undan. Matte har ju inte ännu jägarexamen, men snart så...

Tack Rolf och Maritza för all underbar rapportering, vi delar så er glädje över Pelle's arbeten i jaktskogen. Heja Pelle!

 


2017-10-09

I helgen så var det internationell hundutställning i Harstad, Norge. Där deltog  Kopparhågens Frøya - Tilli och hon fick så sitt sista Cert och även CACIB, så nu är hon norsk utställningschampion. Kopparhågens Frøya - Tilli är en dotter till NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo, som är uppfödd och lever i Bodö, Norge. Så kul och stort GRATTIS till ägarna John-Espen och Gisela.

Tilli är en mycket härlig tik som i våra ögon verkligen representerar rasen borderterrier. Hon har haft flera framgångar i utställningsringen, tillsammans med husse så har det varit många framgångar i jaktskogen också... utöver det så är det en mycket behaglig tik i "vardagen". Hon har en härlig energi som man gärna tar del av, miljötrygg, fantastisk tydlig sk "on-off" förmåga och när hon besökte oss fick vi även ta del av den sociala förmågan tillsammans med hundar. Hon blev direkt som en del av vår flock, att få se alla hundar leka tillsammans med många gånger mycket lekenergi var fantastiskt att betrakta.

Lite bilder på Tilli.

 


Foto: John-Espen Mentzoni
NO UCH NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli

 


Foto: John-Espen Mentzoni
NO UCH NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli

 


Foto: John-Espen Mentzoni
NO UCH NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli med en av sina fina älgar.

 


Foto: John-Espen Mentzoni
NO UCH NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli

 


Foto: John-Espen Mentzoni
NO UCH NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli

 

Stort TACK till John-Espen som regelbundet ger oss uppdateringar om Tilli's liv, så uppskattat av oss.

 


 

Att få via den digitala tekniken, ta del av hundar från vår uppfödning är verkligen en glädje i livet. Rapporter och bilder som ger oss en delaktighet i det liv som hundarna lever. Värmande i hjärtat och stor tacksamhet...

Här är lite bilder på Pine Spits Brittiz - Tindra, Pine Spits Cina - Shiba, Hux Flux Karolina Korall - Lina och Pine Spits Dingo - Pelle

 

Pine Spits Brittiz - Tindra som bor i Narvik, Norge


Foto: Bente Hjellsand

 

Vi ser mycket likheter mellan Tindra och vår Alliz


Foto: Bente Hjellsand

Tack till Bente (hon är en god vän till matte Nina)
som låter oss få ta del av och publicera de bilder som hon tar på Tindra


Pine Spits Cina - Shiba som bor i Tønsberg, Norge


Foto: Kennet Svaleng Sørensen

 


Foto: Kennet Svaleng Sørensen

 


Foto: Kennet Svaleng Sørensen

Tack Kennet för alla fina bilder och dialog i övrigt.


Hux Flux Karolina Korall - Lina och Pine Spits Dingo - Pelle

I dom småländska skogarna har nu älgjakt och rådjursjakt startat för Lina's och Pelle's husse.
 


Foto: Maritza Elofsdotter

Efter en dag med fina rådjursdrev av Pelle så är det skönt
och säkerligen behövligt för
Pelle att vila på "mormor" Lina.

Tack Rolf och Maritza för all rapportering om hundarnas liv med er.

 


Här hemma så blir det många timmar i jaktskogen för några av hundarna, för tillfället så är det jaktuppehåll för Pine Spits Alliz och Pine Spits Carizma - Moly då de har löpperiod. Närvaro i skogen får de, men jakten får vänta ett tag till.

 


Pine Spits Carizma - Moly spanar ut i jaktskogen

 

Diva har många släpp, timmar och mil i sina försök att finna och driva hare. Vissa släpp har det varit riktigt tomt, hon har aldrig kommit på slag medan det vid många tillfällen varit intressanta och spännande drev för oss att ta del av. För även om man vill låta henne driva och inte skjuter vid första bästa tillfälle, så är det en stor spänning att följa drevet och många gånger få möjlighet att se haren.

Scott har också fått flera möjligheter till tid i fågelskogen och han är en mycket trivsam och duktig hund som ger husse så många stunder av jaktglädje. Fågeltillgången är väldigt varierande på de jaktmarker som vi har och där vi upplever en dålig tillgång där avser vi inte heller att skjuta de fåglar som finns... Kanske man kan tänka ordet jaktetik.

För vi har så stor behållning av att ta del av deras arbeten att varje jaktsväng inte har som prioritering med ett sk lyckat avslut, utan det är jaktstunden i sig som är det vi vill uppleva. Visst är det en glädje för både oss och hundarna när det blir avslut men med de antal jaktdagar som hundarna har så är det inte heller rimligt enligt oss att alltid sträva efter vilt att ta med hem. Finns ju ingen anledning att inte ha en hållbar jakt för föryngring eller att fylla frysen med mer än det som behövs. Jakt är för oss så mycket mer än det fällda djuret, det är upplevelsen i sig som är väldigt lockande, en sorts avkoppling, ta del av hundarnas jaktliga utveckling/förmåga och förstås stunderna av återhämtning vid elden ser vi som mycket viktig, nöjda hundar efter insatser i jaktskogen glädjer...

 


Den fina kniven är tillverkad av Mats Lindmark, Lindmarks Knivmakeri