AUGUSTI 2017:


2017-08-23

Ingemar har haft några dagar semester nu och de dagarna har tiden i första hand använts till tid i skogen. Mycket uppskattat av våra hundar som nu fått tillrättalägga många mil i skogen.

 


På onsdagsmorgonen så var det behov av att skrapa vindrutan på jaktbilen då det varit minusgrader,
det är lite speciell känsla när man tidig morgon får andas in den kalla och klara höstluften.

 

Första gången som vi har släppt vår Diva och det har varit till stor belåtenhet. Hon är 3 år och hade ju med sin tidigare ägare jagat men för oss var det premiär tillsammans med henne i skogen. Blir ju att lära känna varandra lite i jaktsituationer. Hon har funnit och drivit hare, visar uthållighet när det gäller att gå på slag och har en härlig klang i drevet.

 


Diva

 

Utöver det så har vi tränat kontakt, lydnad och även att, när de andra hundarna arbetar, få henne att vara en trevlig kamrat vid elden. Där finns det lite mer att jobba på, Diva påverkas mycket av att inte även hon får vara lös och gör tydliga försök i sin önskan om att inte sitta och koppla av utan istället få följa med någon av sina flockmedlemmar...

 

Alla hundar har fått sin tid och sina mil dessa dagar och vi har även haft älgarbete med våra bordrar, för de har ju en viss kärlek till älgarna. Kan ju vara så att de besök vi har på gården förstärker viljan att finna dem även i skogen, sen så har de ju genom åren varit med i älgjaktssammanhang. Idag blev det ett arbete efter älg men när älgen valde att gå över älven så blev det ett "naturligt" avslut och det ser vi som positivt, att hundarna släpper en sån gång.

 


Pine Spits Alliz sitter med husse och tar del av ljud och dofter i skogen.

 

Så stunderna i skogen har varit till belåtenhet för oss av många anledningar...

 


... bland annat så är ju kaffet och frukosten liksom lite godare i den miljön.

 


Det vi packar med oss ut ska tas omhand när vi kommer hem...
Hundarnas jaktvästar har behov att torkning...

 

Liz skrev som kommentar till en vän på Facebook, "Naturen som för välbefinnandet är bästa kuren" för så är det för oss. Tiden ute i naturen eller på sjön ger oss välmående i olika former. Visst är det lite extra som tas med för att Liz ska få en slags komfort som inte belastar utan berikar. För er som inte vet bor vi nästan mitt i jaktmarkerna och åker ofta bara en par kilometer med bilen innan vi är på plats för att släppa hundarna. Känner så stort värde i att få bo med de förutsättningar vi har med närhet till skog och sjö. Att det idag är bara Ingemar som har förutsättningar till att jaga så är det för Liz ett stort värde gällande livskvalité att kunna vara med som "observatör", självklart finns ju önskan om mer delaktighet men som vi skrivit tidigare...

"lite är alltid mer än ingenting"...

 

 

Några hundbilder från de senaste dagarna

 


Knakadalens Taikuu - Scott, är en härlig finsk spets att dela skogstid med. Jaktrundor som samvaro
vid elden. Han blev väldigt glad och energisk när pejlutrustningen sattes på laddning inför dessa dagar...

 


Knakadalens Taikuu - Scott

 


NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo har stor rutin i skogen,
i år är det 11:e säsongen han kommer att dela jaktdagar med oss.

 


Pine Spits Alliz, har ett stort och självständigt sök när hon släpps i skogen. Årets första släpp
låg hon vanligtvis 500-700 meter från oss, i ett snabbt tempo som är lite av hennes signum.

 

Pine Spits Alliz

 


Pine Spits Carizma - Moly vilar en stund i utestolen efter härlig insats i jaktskogen.

 


Diva som har en mycket trött blick efter skogsturen.

 

 

 


2017-08-20

Idag fyller vår TNO SE UCH Tisalia Ck One - Leo's 11 år. Så tacksam att just vi fick dela livet med denna, i våra ögon, fantastiska hund. Ofta använder vi orden "once in a lifetime"  i vår beskrivning av honom. Den 11 åriga hane som vi har i vårt liv har massor av aptit på livet med mycket stor leklust och använder sina egenskaper mycket balanserat. Han har gärna stunder av nära nära och har sin 11:e jaktsäsong denna höst.

 

 

Tidigt så fick vi ta del av hans stora jaktlust/förmåga med lyckade avslut och han fortsatte att utvecklas till en utmärkt jaktkamrat. Vi och många av våra jagande vänner härliga jaktdagar och jaktminnen tillsammans med Leo. Jaktmässigt så är det en förståndig kille med stor uthållighet som genom sin härliga förmåga både ovan, som under jord, bidragit till väldigt många lyckade avslut. När han arbetat under jord har vi fått ta del av en mycket ärlig hund som arbetar med ett, för oss, härligt "förstånd", där han visar sin auktoritet och kraft i sitt möte med räven. Ovan jord är han skalldrivande med stor förmåga att finna och följa efter vilt, främst som kortdrivare på hare. Leo har en beundransvärd förmåga att reda ut de avhopp och svårigheter som haren utsätter honom för och han har vid många jakttillfällen haft väldigt långa och spännande drev på hare, drev som ofta buktar och är händelserika. Älgar har han också fått möjlighet att arbeta jaktligt med, även här visar han upp ett mycket bra arbetssätt och har bidragit med att det varit lyckade avslut även när det gäller älgjakt. Behövs det göras eftersök av någon anledning så är det en spårnoga hund med ett arbetstempo som är uppskattat av husse.

Avkommorna efter Leo är också hundar som besitter härlig arbetslust och/eller jaktlust och som på olika sätt ger sina ägare glädje i livet. Flera av avkommorna har tidigt visat sin jaktförmåga/jaktlust och han har meriterade avkommor inom utställning med CERT och championat inom utställning och viltspår och meriter i konstgryt. De av hans avkommor som använts i jakt har gett sina ägare lyckade jaktdagar inom grytjakt, som kortdrivare och under viltsvinsjakt. Hos oss bor Pine Spits Carizma - Moly som är en av Leo's duktiga avkommor.

 

 

Några bilder från hans 10-års dag och till idag, dvs det senaste året.

Vi gratulerar även alla Leos kullsyskon på deras 11-års dag och vill även igen tacka
Sandra och Kennel Tisalia för att just vi fick ha Leo som en del av vårt liv.

 


2017-08-14

Börjar denna uppdatering med att dela med oss av att Pine Spits Digger - Digge har genomfört BPH med, som husse skrev, "idel lovord" från beskrivarna. Digges ägare har på ett mycket engagerat sätt gett honom förutsättningar att utvecklas till en balanserad, trygg hund med stor aptit på livet. Stort TACK till er Fredrik och Maria för att ni håller oss uppdaterade om Digges liv med er.

 

Vi har även kontakt med ägare till NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo's avkommor som vi inte fött upp själva. Bland annat så fick vi besök av hans fina norska dotter, NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli, som tillsammans med sina ägare besökte oss. Vilken härlig, harmonisk och snygg tik vi fick besök av. Det var inte bara vi som föll för henne, hela vår flock välkomnade henne direkt och hon blev för dem en självklar del i flocken. Många stunder var det riktigt hög energinivå i deras lekar här på gården. Tillsammans med hennes ägare, John-Espen och Gisela, samt barnen Micaela och Isak fick vi mycket trivsamma stunder. Hundar och jakt var ett återkommande samtalsämne då John-Espen liksom vi har ett stort jaktintresse, matte Gisela är också på gång med sin jägarexamen.

 


NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli

 


NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli, som har ett flertal CERT och BIR-placeringar i Norge

 


NO VCH Kopparhågens Frøya - Tilli som med en gång blev en del med vår övriga hundflock.

 


Yngst i familjen Mentzoni, Isak

 


När Micaela skulle fotograferas var det massor av spring i benen... även i Tilli's ben.

 

Tack familjen Mentzoni för era besök och att vi fick möjlighet att träffa er och Tilli,
och vi är övertygade om att det blir fler trevliga möten med er i framtiden.

 


 

Det här med hunderi har för genom åren inneburit så många trevliga bekantskaper och värdefulla vänner. Varav flera vi har många år som vi hållit kontakt med. De hundar vi själva köpt in har också haft uppfödare som vi genom åren hållit kontakt med.

Det blev för oss en stor glädje när vi i veckan fick besök av Marie Jonsson, Kennel Hux Flux i Karstad och hennes dotter Klara. Från Kennel Hux Flux kommer en för oss speciell tik, Hux Flux Karolina Korall - Lina som vi köpte av Marie. Idag bor Lina med våra vänner Maritza och Rolf i Fröseke. Dialogen och den uppskattade kontakten med Marie, har vi haft i 10-års tid och det är så obeskrivligt roligt att hon och Klara kom till oss på besök. Klara var det första gången vi träffade och vi hade så trevligt under deras besök. Marie har med sin kunskap varit ett viktigt bollplank för oss genom åren och hon har varit intresserad av att följa Lina's liv med oss. Att sen också få så fin återkoppling på våra hundar under deras besök, varav två med Hux Flux linjer, värmer i våra hjärtan. Marie såg liksom oss likheter som främst Moly har med hennes uppfödning. Sen så fick även Leo fint beröm av dem, han bär ju sin ålder mycket bra tycker vi och det uppfattade vi även var deras åsikt.. Nu hoppas vi att vi på ett eller annat sätt snart igen kan träffas, för det måste vi säga att livet har så många guldkorn och detta besök är helt klart ett.

 


Hittar inte riktigt orden för den glädje det var att ha besök av Klara och hennes mamma Marie Jonsson.
På bilden har de sällskap av Pine Spits Alliz, NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo och Pine Spits Carizma - Moly

 

Stort Innerligt TACK Marie och Klara för besöket, värdefullt på många sätt.

 


 

En som regelbundet under sommaren besökt oss är, Rudolf (som vi har döpt honom till)... han är lätt att samtala med och har ingen större rädsla för oss eller hundarna här på gården. Vi har ju stängsel men han rör sig i lugn takt ofta rätt nära stängslet i sin jakt på gott gräs att beta. Nu mera stannar han gärna till för en stunds samtal... eller vad man nu kan kalla det när Liz pratar till honom så står han en stund utan märkbar rädsla och lyssnar för att sen försätta att äta. Fast snart har han annat som lockar och då vet vi ju inte heller om vi får glädjen att få mera besök.

 

 

 


 

Husvagnsdagar och fjällmiljö har vi varit ägnat några dagar till, uppskattat av oss alla, 2- som 4-benta. Vädret var till största del dessa dagar bra, ibland riktigt bra men visst var det också lite regn. Liz har ju inte förmåga att göra längre vandringar men är förutsättningarna i naturen rätt så kan vi komma oss lite in i naturen och njuta av miljön. Det är inte alltid det är "grönare gräs på andra sidan" som man ibland säger. Vi har lärt oss att hitta smultronställen som är lätt åtkomliga, visst på nya ställen så får Ingemar gå och reka av lämplig plats för oss att besöka. Här kommer några bilder från för oss värdefulla dagar.

 


Fast vi inte reser långa sträckor så blir det ofta paus för att sträcka på benen...

 


En vy som vi vid en ställplats hade från husvagnen.

 

 

 


Kortare promenad för Liz, men även dom korta upptäcktsfärderna är mycket uppskattade av hundarna

 


Även S* Altaicas Cheetah - Tea uppskattar husvagnsturer...

 

... och att få utforska nya miljöer.

 


S* Altaicas Cheetah - Tea och husse

 

Ett allt vanligare inslag när man är i fjällmiljö är helikoptrar som flyger och transporterar

passagerare/turister som ska tillbringa tid i fjällen.

 

S* Altaicas Cheetah - Tea med på tur.

 


Ingemar, Diva och Knakadalens Taikuu - Scott har varit på en liten promenad.

 


Vatten som forsar vackert...

 

... och mäktigt på många ställen.

 

Pine Spits Alliz, NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo och Pine Spits Carizma - Moly

 

Vi fick även se föryngring av ripor, i mitten på bilden sticker två ripkycklingar upp sina huvuden.

Dom är otroligt snabba och välkamouflerade, så att hinna fånga dem på bild var en liten utmaning.

 

Pine Spits Carizma - Moly

 

Mäktiga och branta bergsmassiv.

 

Knakadalens Taikuu - Scott

 

Knakadalens Taikuu - Scott

 

Att ta sig ned till vattnet på detta ställe var inte lämpligt för Liz, så då blev det att för Ingemar att hämta det vatten
som vi kunde vara behov av.

 

Pine Spits Carizma - Moly

 

Ingemar och Knakadalens Taikuu - Scott

 

Pine Spits Alliz

 

Pine Spits Alliz

 

Pine Spits Carizma - Moly

 

Dessa bilder finns även i ett album via länken Bilder i menyn ovan.

 


 

Liz vill tacka alla som uppvaktat henne i samband med hennes födelsedag, ska man nämna antal år som firades så är det 50 år. Värmer så i hjärtat med all omtanke och det blir ju även en känsla som har med uppskattning att göra. Stort innerligt TACK, värdefullt på så många sätt. När Liz dessutom har en stor uppskattning i det här med paket, så har det varit en och annan trivsam och glädjefylld stund.

 


 

Avslutar uppdateringen med lite bilder på några av våra hundar, Diva har tyvärr inte varit så aktiv framför kameran men det får vi väl se till att åtgärda vid senare uppdateringar...

 


Knakadalens Taikuu - Scott

 


NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo

 


Knakadalens Taikuu - Scott

 


Pine Spits Alliz

 


NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo

 


Pine Spits Carizma - Moly

 


Pine Spits Carizma - Moly

 


Pine Spits Carizma - Moly

 


NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo