Kennel Pine Spits

Click here to read about us in English


OM OSS:


Vi som har sidan tallnas.com och kenneln Pine Spits heter Ingemar Johansson och Liz Dalberg och bor i Tallnäs. Vi flyttade hit sommaren 2006. En stor anledning till flytten var naturligtvis att ha närhet till naturen, men även för att Ingemar vuxit upp "näst gårds". Då vi båda två trivs ute i skog, natur och på sjön så känner vi att det blev helt rätt att bo här. Vilket säkerligen gårdens hundar och katt också trivs med.

Tallnäs ligger i Norrbottens inland, ca 3 mil utanför Arvidsjaur och består av tre gårdar, varav vår och en gård till är bebodd året runt, så vi har det som kallas enskilt/ogenerat läge. Längre ner på sidan så finns en karta som visar var Tallnäs ligger.

 

 

Fritiden fyller vi gärna med tid tillsammans våra hundar, gärna ute i naturen med jakt och fiske i deras sällskap.

Jakten är en viktig del i vårat liv, så våra hundar är ju naturligtvis jakthundar av olika raser. Alla våra hundar använder vi själva vid jakt och försöker ge dem så bra förutsättningar som vi kan till härliga jaktdagar i vårat sällskap. Under året blir det många dagar som de får möjlighet till jakt. Sommarsemester spar vi gärna till hösten.

Att de förutom bra jaktkondition, även har en lydnad som för oss är trivsam under jaktturerna. Förberedelserna och injagning av hundar lägger vi stort engagemang i och jobbar med lydnad, samarbete och kontakt. Att få unghunden att ta för sig i skogen, men även med en stor vilja och lydnad till att hålla kontakt med oss. Förutom att jaga med våra hundar, så tycker vi det är mycket trevligt med utställningar och övrig meritering av dem.

Ingemar har två barn och även barnbarn, som också är en viktig del i vårat liv och som vi med glädje tillbringar tid tillsammans med.


KENNELN & HUNDARNA:


Vi har båda två haft hundar under i stort sett hela livet, ska man räkna ihop dem så är det många och lika så antalet raser. Liz växte upp i ett hem med stövare och Ingemar skaffade stövare när han flyttade hemifrån, så harjakt är för oss en härlig jakt. I början på 90-talet kom Liz i kontakt med rasen borderterrier och sen så har det funnits minst en borderterrier vid hennes sida. Idag har vi tre borderterrier, en smålandsstövare och en finsk spets, samt en annan duktig jägare av annan art, katt och är av rasen sibirisk katt. Hundarna är en central del i våran vardag och när jaktsäsongen pågår så är de för oss en viktig del i dessa dagar.

När vi för många år sedan skapade vår hemsida beskrev vi ofta hur hundarna användes med beskrivningen, "används i praktisk jakt" eller "jagar praktiskt". En beskrivning vi då såg och ser av hundar, men rätt så snart ställde vi oss frågan vad är opraktisk jakt? Så våra hundar jagar och används vid jakt, det är inte bara vid enstaka tillfällen som de provat på jakt, utan de får många jaktdagar varje säsong och utifrån det har vi också kunskap om hur deras jaktlust och jaktförmåga är.. Jaktsäsongen för vår del pågår i flera månader och avslutas när snödjupet och kylan sätter stopp. När vi inte jagar så är de underbara och aktiva sällskapshundar som delar våran vardag.

Läs mer om våra hundar»
Läs mer om våran katt Tea»

Planer på uppfödning har funnits länge, men av olika anledningar så är det först på senare år som vi startat, första kullen föddes 2009 i december. Våran uppfödning sker i liten skala. När vi köpte Lina (Hux Flux Karolina Korall), så fanns även en tanke att ha möjlighet med att få valpar efter henne. Hon utvecklades både i "kropp och själ" till mycket stor belåtenhet för oss och blev den som födde vår första kull och förhoppningsvis så ska det i kenneln bli fler kullar med åren.

Vårat mål är att föda upp rastypiska och friska hundar med bra jaktförmåga, mentalitet och exteriör, enligt rasstandarden. Det är inte bara tillgång på hundar som gör att vi ibland har kullar, utan det ska vara för oss hundar som vi tror i kombination med varandra ska ge avkommor som blir till glädje för våra valpköpare och även oss själva. Vi ser det som ett privilegium i livet att få möjlighet till valpar i huset, när möjlighet finns utifrån våra mål med valparnas tid hos oss. De kullar vi fött upp har vi fått fantastiska valpköpare till och även i dessa mycket goda och viktiga vänner, en bonus som vi är så tacksamma över.

En stor framtida lycka är att våran uppfödning vid deltagande på officiella prov och utställningar ska uppfylla önskad förmåga och standard, för oss en formell återkoppling på att vi förvaltat rasen genom våran avel på ett godkänt sätt. Men det viktigaste är ju att valpar från oss blir älskade och uppskattade familjemedlemmar i sina nya hem.

Borderterrier:

Utdrag ur borderterrierns bakgrund enligt rasstandarden:

"Borderterrier är främst en grythund som skulle kunna följa en jägare till häst och dessutom ha krafter kvar att gå i gryt. Rasen skulle således vara mycket rörlig och inte så stor att den inte med lätthet kunde gå i gryt. Därtill skulle den vara orädd för att klara sin uppgift mot räv och grävling. Borderterrier måste vara aktiv, stark och uthållig samt fördragsam mot andra hundar." (SKK Rasstandard för Borderterrier)

Då borderterriern är mycket social och mår gott av stor delaktighet, umgänge och aktivering, så är det inte lämpligt att låta den vara ensam i ett hem där ägaren/ägarna är borta mycket. Kan den följa med är det självklart uppskattat, men annars bör man nog ordna någon form av hundvakt om det blir långa stunder av ensamhet. Det är en hund i sitt ursprung är avlad fram som jakthund som passar en aktiv hundägare/jägare och jagar man inte så finns det många andra aktiviteter som är uppskattade.

Pälsen ska trimmas, hur ofta beror lite på den individuella pälsen och har man som mål att delta på utställning så försöker man se till att pälsen är i bra skick till den tidpunkt man ska delta. Vi ger naturligtvis våra valpköpare både råd och trimhjälp.

Mer om rasen borderterrier går att läsa via::

Svenska Kennelklubben via denna länk Rasstandard för borderterrier»

Borderterriersällskapet»

 


Vid leverans är valpar från oss:

En valp som kommer från oss får också med skötselråd, valpfoder för första tiden, filt med för valpen bekanta dofter mm

Vi lägger ner mycket tid på lämplig miljö- och socialträning av valparna innan leverans. De lever och växer upp tillsammans med oss och våra övriga hundar och får där igenom lära sig socialt samspel med dem. Väldigt fascinerande att kunna ta del av, det som sker i en flock hundar gällande samvaro och regler.

Naturligtvis så vill vi hålla kontakt med dem som köper valp från oss och vi finns tillgängliga om frågor dyker upp...

Vårat kennelnamn är en engelsk version av Tallnäsets och det är ju passande...

 


KONTAKT:


Vill ni/du komma i kontakt med oss så går det bra att:

Ringa: 070-668 17 68 (Liz mobil) eller maila: tallnas@tallnas.com

Om valpar och planerade valpkullar kan man läsa under länken Valpar»

 

Pine Spits Amoz, Pine Spits Alliz, NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo, Pine Spits Carizma - Moly och Pine Spits Cubic

 


En karta som visar vart Tallnäs ligger: