Älgjakten i Pjesker-Granuddens Jaktklubb, 2017


15:e Oktober:

Sen förra uppdateringen har det varit tillfällen då några av jaktlaget träffats för att jaga älgkalv. Ingemar har inte deltagit dessa gånger då han valt att jaga hare och skogsfågel med våra hundar. Vi har fått bra rapportering under dessa tillfällen och Bamse har gjort fina arbeten på älg men det har liksom inte blivit avslut som önskat... I går så stämde allt och Bamse's husse Eric kunde fälla en kalv som Bamse arbetat fram.

Grattis till Eric och Bamse för lyckad insats i älgskogen. Så kul att få ta del av denna lovande unghund som denna höst visat upp många fina älghundsarbeten. Lägger ut en valpbild på fina Bamse

 

 

 


17:e September:

Då den vuxna tilldelningen av älgar detta år, blev fylld igår, så skulle det idag jagas älgkalv. Även idag blev det en lyckad dag i älgskogen. Ingemar valde ju, som vi skrivit på nyheterna, att jaga hare med Diva, men hade bra rapportering från älgjägarna. Så grattis till Emil Persson som idag sköt en kalv.

 


Foto: Henrik Lidström
Emil Persson, dagens skytt.

 


Foto: Johan Granström
Här ska kalven tas hand om och hängas in i slakthuset.
Christoffer Bäckström, Stellan Bäckström, Emil Persson, Kent Johansson,
Gustav Jacobsson, Eric Jacobsson.
Kepsarna nedtill tillhör Rasmus Granström och Henrik Lidström

 

 


16:e September:

Förkylningen har hållit sitt grepp för Liz men idag så blev det att följa med Ingemar ut på älgjakt. Att Liz själv ska jaga finns inte "rätta" förutsättningarna för, men tid i skogen är värdefull på många sätt. Den tidiga morgonen i jaktstugan innebär att levande ljus tänds för att ha lite belysning. Vilken tur... för totalt överraskad blev Liz uppvaktad i efterskott på sin 50-års dag. Den belysning som fanns i jaktstugan tydliggjorde inte de tårar som denna överraskning genererade... Så från Liz ett stort innerligt tack för presenten och omtanken.

Hur har då denna jaktdag i övrigt varit? Morgonens första svep visade visserligen spår efter älg men inte något som Bamse kom i kontakt med. Åter i jaktstugans sköna värme fortsatte festligheter, Tore, som detta år inte jagar med oss, och hans sambo Margret kom med tårta och fika till jaktlaget. Även han fick uppvakning då han i slutet av augusti fyllde jämnt. Massor med gott och härlig stämning i stugan.

 


Ingemars pass på morgonen och det vilt han fick observera var bäver.

 

Nästa sväng i jaktskogen verkade Bamse finna färska fina spår av älg som tyvärr gick över på angränsande jaktmarker. Två av passarna gick av ett område då Bamse arbetade på annat håll och vips där kom det en älg, liten tjur som passerade oss. Skottläget var inte lämpligt men snabbt informerade Ingemar passarna som befann sig i tänkbar riktning dit tjuren sprang. Efter en kort stund så kom då skottet och via radion fick vi höra att Christoffer Bäckström skjutit sin första älg.

Så nu är den vuxna tilldelningen för Pjesker-Granudden fylld och det är nu kalvjakt som är kvar.

 


Grattis Christoffer Bäckström för dagens älg,
bak på älgen försöker NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo att göra sitt bästa med att hjälpa till med älgen.

 


För Liz att ta sig fram till skottplatsen var det inte förutsättningar för...

 

 


14:e September:

Under veckan så har det varit en och annan regnskur, dessutom så är den hund som jagas med unghund och då har det inte varit jakt alla dagar. Det var jaktuppehåll både tisdag och onsdag. Idag var det dock dags för en dag tillägnad älgjakt.

Så på morgonen var det i vanlig ordning rätt så tidig start för Ingemar och Rolf som skulle ut i skogen. Liz försöker så gott det går kurera sin förkylning och har ju som vi tidigare skrivit inte den övriga hälsan i önskad utsträckning, så där var det inga planer på älgjakt.

Vet inte hur vi ska skriva men är rätt så övertygade om att vår vän Rolf är mycket nöjd över sina dagar här. På förmiddagen så fick han fälla lagets andra älg, en udda 14-taggare. Vi har tre vuxna tilldelade och nu har Rolf varit den som varit på rätt plats två tillfällen, så två vuxna älgar är nu skjutna. Vilken lycka, för de år han åkt hit från Småland så kan man säga att nu kom utdelningen.

 


Denna fina tjur fick Bamse upptag på och det var en stolt kille som fick närvara vid tillvaratagandet
och även husse Eric var stolt. Vilken lovande älghund som vi delar dagarna med.

 


Dagens skytt, Rolf Ernstig, som säkerligen haft en perfekt dag älgjaktsdag.

 


Dagens älg

 

Pine Spits Dingo - Pelle fick möjlighet att bekanta sig med husses fällda älgtjur.
Spännande och viktig en del i hans träning inför kommande jaktuppgifter.

 


Emil Persson hade som tur var tid i tvättstugan... inte allt för ovanligt att kläder behöver saneras i samband
med att älg efter skottet ska tillvaratas. Då är det fint med rinnande vatten precis bredvid slakthuset.

 

En annan trevlig och uppskattad händelse under dagen är att en av medlemmarna i jaktlaget, Mikael Eriksson, hade tillagat soppa som avnjöts i jaktstugan i samband med att den älg som Rolf sköt tidigare i veckan nu skulle styckas ned.

 

Lyckade jaktturer är alltid härligt, men tar man sig tid och betrakta omgivningen
så finns det mycket vackert att betrakta nu när lövskog och mark täcks av höstens färger.
Här är bilder tagna vid jaktstugan.

 

 


11:e September:

Dagens datum är ett stark minne för många, internationellt, tänker vi på terrorattacken mot World Trade Center, för oss så är det även Ingemars födelsedag. Han har firats och fått presenter och tid i älgjaktskogen... Nu har det ju stundvis varit rejält regnande och älgjakten har på grund av vädret inte varit i, för många, önskad utsträckning. Svårt att klä sig för att vara varm på pass när det är regn och ruskväder. De som inte sitter i torn har ju en fördel, att göra upp en värmande eld. Så trots det ibland bistra vädret har det varit ett antal timmar i skogen.

 


Ett av passen för Ingemar idag.

 

Älgarna har klarat sig bra sen förra uppdateringen, det vill säga inte passerat skjutklara skyttar. Däremot har Bamse arbetat med älg båda dagarna, så vi har glädjen av att ta del av en lovande unghund för älgjakt. Jätte kul.

 


9:e September:

Idag var det första dagen för årets älgjakt i Pjesker-Granuddens Jaktklubb. För denna första dag är förväntningar på topp och förstås mycket roligt att träffa alla våra vänner i jaktlaget.

I år var det också lite nya jägare med i jaktlaget, Gustav Jacobsson och Emil Persson, dessutom har vi nu två i jaktlaget som äger norska älghundar. Varav en precis blivit 1 år, Bamse (Bäcklidens Bill), som idag hade sin premiärdag som jakthund, den andra, Saga, är bara 15 veckor och ska få växa till sig till nästa år.

 


Bamse (Bäcklidens Bill)

En super trevlig hund som vi träffat i både vardag som skog, som nu blir är en viktig del av jaktlaget.

 

Jaktlaget har även en gäst, Rolf Ernstig, som besöker oss några dagar och då även deltar i älgjakten. Han och hans sambo Maritza Elofsdotter, är mycket goda vänner till oss och även ägare av Lina (Hux Flux Karolina Korall) och Pelle (Pine Spits Dingo). Det är 3:e året som vi har glädjen att få besök av dem under älgjaktstider.

Denna första älgjaktsdag erbjöd lite ruskväder, regnskurar, kyligt och blåsigt. Så det var stundvis flera som var lite frusna på sina pass. Redan första svepet som avverkades var det älgar synliga och viss spänning fanns förstås hos flera av passkyttarna och hundförarna. Det var mycket glädjande med de observationer som gjordes, för vi kan inte direkt påstå att det varit många älgar som vi sett under denna sommar. Ingen älg fälldes detta svep. Jägarna tog sig en värme- och fika paus och sen var det dags för nya tag i älgskogen. En av passarna, Henrik, hade älgar i sin närhet som Bamse arbetade fram. Där blev det inget skottläge... där emot vår vän Rolf, fick ett mycket bra skottläge och jaktlagets första älg blev fälld. En liten fin tjur. Grattis till Rolf som fick inleda denna älgjakt.

 


Rolfs glädje går ju inte att ta miste på... och det är ju inte taggarna man äter.

 


Eric Jacobsson med sin hund Bamse (Bäcklidens Bill)

 


Älgen har fått transport till slakthuset.

 


Älgen flås och hängs upp för mörning.

 


Kunde med tiden ha blivit fina skovelhorn...

 


Bamse (Bäcklidens Bill) hade en mycket bra start på sin karriär som älghund.