Älgjakten i Pjesker-Granuddens Jaktklubb, 2016


15:e November:

Sista älgjaktsdagen för detta år... I lördags ställdes den planerade jakten in då termometern på morgonen visade -22°C och då är det bistert att sitta på pass. På söndagen var det inte lika kallt och delar av jaktlaget samlades för ett sista försök denna säsong. Även denna dag var det förstärkning med hundar av älghundsras och gästjägare.

Förhoppningen var att skjuta ett lämpligt djur och vi har insett att tilldelningen för året inte skulle bli fylld, men ett till vuxet djur var tanken. Tänk vilken lyckad avslutning på älgjakten det blev, Johan Granström sköt en tjur denna sista dag.

 

 
Johan Granström är dagens skytt som skjuter den sista älgen för året i Pjesker Granuddens jaktklubb.

Grattis!

 


En älgtjur blev det som avslutning på årets älgjakt.

 

 

Så en gång till får jaktlaget samlas, då för att ta hand om och dela upp älgköttet men först ska det förstås hänga och bli mört.

Vi tackar er alla som under denna älgjakt berikat våra dagar på olika sätt. Många är det som uthålligt satt av tid för älgjakten, många dagar har det blivit, där det för jägarna varit andra aktiviteter fått stå på sidan för älgjakten. Visst är det roligt att träffas ofta och få dagar i jaktskogen, men samtidigt är det en viss känsla av oro över att vi denna höst inte varit i kontakt med älg i önskad utsträckning. Trots duktiga hundar har vi inte så mycket älg på markerna och det är ju med viss oro man tänker på hur framtiden ska se ut, om bland annat avskjutningen på älg blir för hård och vi inte kan ha en stark älgstam för återväxt.

Många samtal har det förstås varit både inom vårt jaktlag men även med andra älgjägare om årets tillgång på älg, många områden har liksom här, mycket dålig tillgång på älg och vissa områden har inte sett så stor förändring utan upplever sig ha samma tillgång som de senaste åren. Men ser man på det stora hela av jaktlag i vår närhet så är det generellt mindre älg än tidigare.

Stort TACK till alla ni som lånat ut era älghundar för jakt i vårt jaktlag. Det har varit så roligt när jaktdagarna berikats med både gästhundar som gästjägare. Alla hundar har på sitt sätt gjort försök att hitta och arbeta med älg. Några har hittat älg men då har det varit "fel" djur eller så har det gått över på fel mark. Det har under flera av årets jaktdagar varit få passare, vilket förstås underlättar för älgar att "smita" förbi.

De dagar vi inte haft tillgång till hundar av älghundsras så har det varit våra borderterrier som arbetat med att finna älg. Visst har det varit älgarbeten även för dem, men inte vad man kan säga lyckade avslut. När det passerat passare som haft skottmöjlighet har det varit fel djur, bland annat så passerade Alliz med ko och kalv förbi flera passare men de var fredade denna dag.

Alla våra hundar har verkligen sökt av fint och även stora områden, man blir imponerad över deras förmåga i så väl terräng som de sträckor de tillrätta lägger under jakt. Att även få positiv återkoppling från de som jagar med oss, över hundarnas förmåga är förstås också uppskattat och värmande. De är ju inte avlade för älgjakt men utifrån sin förmåga gör de verkligen sitt bästa för att bidra med både spänning och aktivitet i älgskogen.

Det är förstås varje år lite vemodigt när älgjakten är över och det är nästan ett års väntan tills det är dags igen. Nu får vi inrikta oss på annan jakt...

 

 


5:e November:

Vilken omtumlande och stundvis panikslagen jaktdag det blev...

Morgonens första jaksväng började riktigt bra, idag hade vi förstärkning av flera gästjägare och hundar av älghundsras. Även denna helg jakt med gråhundar från Bäveråns Kennel och även en östsibirisk laika, Tanja.

Första svängen var det älgkontakt för hunden som släpptes och även älgobservationer för passarna. Det som var skottmöjlighet på var ko och kalv, vilket vi inte tänkt skjuta. Som jägare har man många saker att ta hänsyn till eller kanske man ska skriva ansvar för. Att jakten bedrivs på ett sånt sätt att man även tänker på återväxt och när man väljer att avlossa skott så ska det även för djuret vara avlossat så att det inte innebär onödigt lidande... Så den älg som observerades och kunde ha skjutits gjorde passarna det beslutet att det inte av andra anledningar var ett bra skottläge.

 


För oss så innebär jakt med gnistrande vit spårsnö... harjakt. Idag så var det älgjakt i stället.
Kallt och vackert, på morgonen hade det varit -16°C på vissa ställen på våra jaktmarker, så vi var välklädda inför jakten.

 

Efter en stunds samvaro i jaktstugan så var det då dags för nästa försök. När vi hade så många hundar och jägare så blev det två områden som jagades av. Det område som inte vi befann oss på fick hunden direkt upp älg och det blev snabbt ett ståndskall. Allt detta kunde vi bara följa via radion då det inte för oss gick att få in den hunden på pejlen.

För vår del så såg vi stundvis att det kunde vara något på gång för Tanja, som var den hund som sökte av i "vårat" område. Efter en stund så blev det en stark känsla av skräck när vi på pejlen kunde se att hon inte bara fanns i närheten av älven... hon var ute på älven och hundsymbolen blev stilla för att ibland tappa kommunikation. Ägaren var i närheten och meddelade oss det vi fasade för, hon hade gått genom den tunna is som fanns och tog sig inte upp. På det stället är älven både bred och djup. Att höra både ägarens förtvivlande rapportering och i bakgrunden hunden som ylande kämpar för sitt liv är en obeskrivlig skräckkänsla.

Snabbt satt vi i bilen och på väg hem, tanken var att försöka snabbt komma fram till platsen med skoter då vi förstod att ägaren, Per, gjorde allt han kunde för att hjälpa sin hund. Avståndet från oss till hunden var alltför långt för att vi snabbt kunde finnas på plats. Hemma så blev det snabba ryck med att få fram skoter och packa torra ombyteskläder. Då får vi meddelande att ägaren förstod att hunden inte skulle klara sig så mycket längre och fattade ett beslut om att själv ta sig fram och försöka få upp Tanja. Isen bar inte och det blev en riskfylld insats. En insats som gav ett underbart resultat. Med hjälp av husse så kom Tanja sig i sista stund upp ur det både det kalla och strömmande vattnet. Vi åkte till jaktstugan för att dra på värmen där och med oss hade vi torra kläder. De som fanns i närheten av Per och Tanja hade startat bilen för att den skulle vara så varm som möjligt. För i den kyla som var idag var det en genom frusen husse och hund, som så snabbt som det gick försökte ta sig till bilen och sen till jaktstugan. Pers kläder var stela av is innan han var framme vid bilen och när han kom till jaktstugan så blev det snabbt om byte och placering vid kaminen.

Vi har haft en dag i jaktskogen där skräck- och panikkänsla blandades med den där hemska känslan av otillräcklighet när man befinner sig för långt bort för att kunna hjälpa till.

 

 


Tanja förstår kanske inte uppståndelsen och glädjen som var i jaktstugan efter hennes och husse kalla bad i älven.

Att allt fick ett sånt lyckligt slut när det verkligen en stund verkade bli en förskräcklig dag.

Vi fick en otrevlig påminnelse idag om riskerna med löshundsjakt under perioden då svag höstis finns...

 

Tack alla ni som delat denna jaktdag med oss, både våra ordinarie jaktkamrater som alla ni som gästjagade denna dag.

 

 

 


1:a November:

Sen förra uppdateringen här om älgjakt, så har det varit några försök till att fylla årets älgtilldelning. Jaktlaget har även under dessa jaktsvängar haft glädjen och tacksamheten att Bäveråns kennel, gett laget möjlighet att jaga med några av deras gråhundar. Trots att hundarna arbetat bra har det inte fällts någon älg. Många av jaktstunderna den senaste tiden har det varit för få passerare för att kunna placeras ut på strategiska pass och öka förutsättningarna att fälla älg.

 


Ingemar på pass och i dialog med en jaktkamrat.

 

 

 


17:e Oktober:

När det gäller älgjakten så har det inte varit lyckosamma dagar. Väldigt lite älg och vi måste ju ändå tänka på att det ska finnas kvar någon som bidrar med framtida föryngring.

I helgen har våra borderterrier gått med i älgjakten och som vanligt visat stort intresse att hitta älg. Tyvärr så var den enda älg som observerades en kviga som vi har tänkt ska vara kvar. Så det känns lite slitsamt det här med älgjakten i höst och en stor oro när man undrar hur det generellt ser ut med älgtillgång och framtida föryngring...

 

 


1:a Oktober:

Älgjakten går verkligen inte som vi önskar... och det som är trist är, att vi både hittat en självdöd älg under tidiga hösten och kon som sköts förra helgen inte heller var i så bra skick. Vi väntar på svar från SVA gällande den kon som sköts förra helgen. Hoppas verkligen att det inte är någon sjukdom som drabbat, den i vår mening redan i antal dåliga, älgstammen i vårt närområde.

Idag har vi jagat en stund och inte sett skymten av älg... hundarna för dagen var NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo och Pine Spits Alliz som båda arbetat fint och sökt av de jagade områdena mycket bra. Inga färska spår fanns och istället så blev det intressant med både ripa och hare. Alliz har ett stort fågelintresse och under hennes runda så var det ripor som var det enda vilt som hon hittade. Leo har ju en stor kapacitet när det gäller hare och idag fick husse och en av passarna se en hare som fick lite motion. Så ur älgjaktssynpunkt var det dåligt resultat denna dag.

Roligt och uppskattat var det däremot när vi vid återsamlingen vid jaktstugan fick besök av en ny medlem i jaktlaget. Den härliga gråhundsvalpen "Bamse" kom med sin husse Eric Jacobsson på besök. Vilken underbar och tilltalande valp, ska verkligen bli kul att följa denna hund i framtiden. Redan nästa höst får vi glädjen att dela älgjaktsdagar med honom och hans husse.

Dagens bilder blir förstås på "Bamse".

 


Visst har vi en underbar medlem i jaktlaget?

 

 


25:e September:

När vi nu även idag hade förstärkning i jaktlaget med samma hundar som igår, så beslutades att gå av ett område där det är stor fördel med hundar som söker ut och gärna mer än en hund. Båda hundarna släpptes när jägarna kommit ut på sina pass. Akilles fick ett snabbt upptag som blev ståndfast. Husse Joakim kunde smyga på och fick idag skjuta både ko och kalv efter mycket bra hundarbete av Akilles.

Nu blev inte hela området jagat av som tänkt utan i stället avslutades jakten och det blev transport av älgarna till jaktstugan. För att där ta rätt på dem och och hänga in dem i slakthuset för mörning. Samarbetsförmågan i jaktlaget är stor när älgar ska tas om hand och nu har vi ju även en hel del yngre jägare som gärna tar tillfället iakt för att lära sig mer om detta med att ta hand om skjutna älgar som ska hängas upp för mörning.

Här kommer lite bilder från dagen.

 


Pine Spits Alliz och Pine Spits Carizma - Moly ville helst av allt också hjälpa till med de skjutna älgarna.

 


Joakim kör fram älgkon.

 


Per Lindqvist och Christoffer Bäckström är på väg tillbaka till jaktstugan.

 


Per Lindqvist och Tore Johansson i samspråk.

 


Hantering av älgslakt kräver god hygien, Mikael Eriksson ger en hjälpande hand.

 


Innan slaktet hängs upp för mörning så ska det flås.

 


Dagens skytt, Joakim Mörk

 


NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo hjälper husse när slaktresterna ska tas om hand.

 

 


24:e September:

Idag samlades återigen näst intill alla i jaktlaget. Älgjakten har i år inte direkt gått enligt vår förväntan. Det är verkligen oroande med den älgbrist som vi nu under denna jakt tagit del av. De som går av markerna och håller oss uppdaterade via radion använder ofta ordet "öken" för att beskriva bristen på spår av älg. Då vi idag hade förstärkning av hundar, en jämthund och en karelsk björnhund så blev stora områden av våra jaktmarker sökt av, områden där vi andra år ofta haft älgkontakt eller åtminstone sett färska spår av älg, men idag var det inte som andra år.

Kärt återseende kan man säga det var på morgonen när jaktlaget samlades, för i helgen har vi en jaktgäst som vi haft glädjen av att jaga med under andra år. Joakim Mörk men sin karelska björnhund, Ståndskallets Akilles, jagar med oss i helgen. Dessutom hade vi även fått låna in en ung jämthundstik, Kaksi. Båda dagens hundar har verkligen gjort det dom kunnat för att hitta älg, men tyvärr...

Lite bilder från dagen:

 


Far och son, Henrik Lidström och Kent Johansson tillsammans med den för dagen gästande jämthundstiken Kaksi.

 


Återsamling efter morgonens första jaktsväng, Johan Granström, Christoffer Bäckström
och en framtida medlem i jaktlaget Rasmus Granström.
Trots älgbristen detta år så är det mycket trivsamma stunder när vi samlas för rast.

 

Kärt återbesök denna helg, Ståndskallets Akilles

 


Akilles husse, Joakim Mörk, passerade oss på ett av passen där vi satt tillsammans.

 


Ingemar spanar ut över närområdet och hoppas förstås att vi ska få besök av lämplig älg att skjuta.

 


Liz tillbringade stor del liggandes och då kan vyn se ut så här på ett älgpass.

 


Stående på samma ställe ser man betydligt längre...

 

Nu hoppas vi att morgondagen innebär att vi får användning för slakthuset...

 

 


18:e September:


De vackra höstlöven har under de senaste dagarna minskat i träden men ökat på marken...

 

I helgen så har det varit älgjakt på våra jaktmarker. Vissa svep har känts väldigt ödsliga och tomma på vilt och då framför allt på älg. Då nu Robin åkt hem med sina jämthundar så blir det våra borderterrier som är de hundarna som i dagsläget finns att tillgå.

Vi tackar Robin som delat dessa dagar med oss, synd bara att det varit så älgfattigt och inte blivit några lyckade avslut. Vem vet kanske nästa höst vi får värmländskt besök av Robin och hundarna igen.

 

 


Under helgen fick vi i jaktstugan ett uppskattat besök, Arnold kom förbi.

 


En ny morgon gryr och i vanlig ordning finns förväntningar...

 


Samling vid jaktstugan och dessa varma höstdagar som vi haft sitter man helst ute.

 


Samvaron under matrasterna är också en värdefull del av älgjakten.

 

Stort älgintresse har våra borderterrier, men samtidigt så har de ju inte samma förmåga som hundar av älghundsras. Fast visst har vi imponerats av deras vilja och arbeten dessa dagar. Som Liz skrev på Facebook, hur duktiga än dom är så kan dom inte skapa älgar...

Idag blev det däremot en händelserik och efter dessa dagar utan älg, även älgrik dag. För hundarna har hittat älg och de har jobbat på mycket bra, många gånger i en terräng som näst intill inte är framkomlig.

 


Liz hade trivsamt sällskap av Pine Spits Carizma - Moly på ett av älgpassen.

 

Först var det NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo som fann en kviga som han hade ett långt och mycket bra arbete på, uthålligheten och viljan är det inget fel på. För Liz del så har hon ett snabbt ögonblick siktat in sig på älg, men det blev aldrig skott tillfälle, sen så passerade "Leo's" kviga i dåligt skottläge vid ett av hennes pass. Så det har varit lite adrenalinhöjande stunder.

Flera av dagens passkyttar fick se kvigan men inte i lägen där skottmöjlighet fanns. Spännande var det och när vi idag inte var så många som jagade, försökte vi så gott det gick passa av på strategiska platser. Tillslut så gick kvigan över älven och vi fick inse att det inte var denna gång som ett lyckat avslut skulle bli. Leo kallades in, som nu enligt vår bedömning hade arbetat både i tid och längd tillräckligt för dagen, så kvigan lever vidare.

 


En mycket nöjd husse över Leo's insats i älgjakten.

 

Nästa svep så var det ko med kalv som hittades och Pine Spits Alliz var dem hack i häl, även dessa kunde Liz vid några tillfällen se och kunde meddela övriga i jaktlaget vad Alliz kom med för djur, några av passarna fick dem passerande i sin närhet. Dessa var fredade, men det är för oss ändå en glädje i att få se våra hundar som arbetar så målmedvetet och uthålligt. Att höra Moly skalla när det är färska spår utan att hon har synkontakt, att se hur de utan tvekan tar upp jakten på älg när de väl funnit dem. Denna ko och kalv gick med största sannolikhet även de över älven och vi är glada över att inte Alliz simmade över. Tillslut kunde vi kalla in Alliz, då hade även hon gjort ett mycket imponerande arbete och nu var det så pass varmt att vi också kände att det var dags att bryta då det inte heller var älgar som skulle skjutas.

 


Pine Spits Alliz har en stunds återhämtning vid jaktstugan.

 

Så denna dag har varit mycket händelserik, om man tänker på den älgbrist som varit de andra älgjaktsdagarna denna höst.

 


Ingemar laddar upp inför mera jakt.

 

 


15:e September:

Under tisdagen gjordes ett försök att finna älg och förhoppningsvis även fylla på i slakthuset. En stundvis väldigt varm dag var det, både för hundarna och de som gick med hundarna. Två områden jagades av och tyvärr så var det ingen älg där, spår efter älg såg de som gick av området men inget som gav någon utdelning i form av jakt.

Dessa varma dagar som vi nu haft begränsar jakten, så tillvida att hundarna får det för varmt för att jaga effektivt. Jägare som sitter på pass har förstås njutbara stunder i höstsolens värme. Vi förstår att det är fler jaktlag som har det lite kämpigt med älgtillgång medans andra har det lite bättre. Överlag finns nog tanken att älgstammen börjar vara få till antal och det känns ju riktigt tråkigt.

Bilder på lyckad älgjakt har vi ännu inte att dela med oss av men lite av hösten vackra natur lägger vi ut.

 


Björklöven är vackert höstfärgade.

 


I närheten av jaktstugan

 


Här och där lyser flugsvampen upp med sin röda färg.

 


När det är samling för fika eller mat är stämningen på topp även fast jakten inte riktigt går som önskat.

 


Per Lindqvist, funderar kanske över vart älgarna befinner sig.

 

 

Nu är planen att i morgon och helgen ska det jagas älg och vi hoppas förstås att få uppdatera hemsidan med en trivsam jaktberättelse med lyckat avslut här under helgen.

 

 


12:e September:

Idag hade några av jaktlagets medlemmar återgått till arbete men de som har möjlighet att vara ledig under denna vecka kommer förstås också att delta på jakt. Så det var inte lika många som passade men befinner man sig på rätt plats vid rätt tillfälle så kan man ju i jaktsammanhang få till ett "lyckat avslut". Dagens jakt gav tyvärr samma resultat som de tidigare dagarna, dvs slakthuset är fortfarande tomt.

Under morgonens första jaktsväng var det för en del passare riktigt blåsigt och kallt, för att nästa jaktsväng vara nästan för varmt, både för jägare och hund. Hoppet finns ju alltid när man jagar och vi hoppas och tror att snart så... har även vårt jaktlag tur med att fylla året tilldelning på älgar.

Jakt är så mycket mer än att fälla vilt, för oss är det vistas i vacker höstfärgad natur, följa jakthundars arbete och under älgjakt den trevliga samvaron med jaktkamrater.

Lite bilder från dagen:

 


Vår jaktgäst Robin Persson, från Värmland, och Ingemar är snart redo för en runda i skogen.

 


Ingemar kör kanske lite taktiksnack med Lokadalens Roger, som är en av de tre jämthundar som Robin har med sig.

 


Rolf Ernstig, vår småländska vän som besöker oss fick sällskap på älgpasset.

 

 


11:e September:

Andra älgjaktsdagen blev det heller ingen älg fälld och visst är det lite oroande med bristen på älg som verkar finnas både hos oss och hos många av andra jaktlag i vår närhet. De gästande hundarna har idag sökt av områden där vi hoppades att en och annan älg skulle befinna sig, tyvärr så blev det inte som vi hoppades. De från oss här på gården, Ingemar och Rolf, som deltog i dagens jakt, hade stundvis en blåsig och regnig dag på sina pass.

Efter jaktdagen avslutades så firades Ingemars födelsedag här hemma och vi fick en stund ta del av en vacker omgivning skapad av kraftig blåst, höstens färger och en ovädershimmel. Nu laddar vi om för morgondagen.

 

 

 


10:e September:

Idag var den efterlängtade dagen här, första dagen på årets älgjakt. Alltid en viss förväntan och glädje där en del av nöjet är att träffas igen i jaktstugan. I år är det många som deltar och vi har även en gästjägare, Robin Persson, med oss och han tillför jaktlaget 3 jämthundar. Hundarna har under dagen haft älgkontakt och arbeten med älg. Tyvärr så är det inte alltid "rätt" djur och ibland så går älgarna över på angränsande jaktmark.

 


Hux Flux Karolina Korall - Lina har också funnits i vårt sällskap under dagen.

 

Vi startade morgonen tidigt och visst känner man en viss "ringrostighet" denna första älgjaktsdag... Har man kommit ihåg allt som ska med, matsäck, jaktutrustning, pejlar, kläder... listan är rätt så lång. Tur att vi bor "mitt i jaktmarken" för småsaker var glömda hemma men det gick snabbt att hämta.


Ingemars första pass under denna premiär dag.

 


Foto: Maritza Elofsdotter
Vår vän och gäst, Rolf kollar av kartan över området under en matrast.

 


Foto: Maritza Elofsdotter
En del är lite mindre aktiva under jakten...

 

Att sen sitta på pass, där man hör fåglarnas sång, ser dagen som gryr och där en del av ljuden får igång en spänning inombords... ska det vara en älg som rör sig... och om det är det kommer den att bli synlig... och om den är synlig är det ett djur som kan fällas... Spännande stundvis men tyvärr så blev det inte användning av slakthuset idag, jaktmarkens älgar klarade sig. I morgon tar vi nya tag och då kanske det är så att allt stämmer.

 


Foto: Maritza Elofsdotter
Ingemar siktar mot en ny jaktdag med nya möjligheter...