Älgjakten i Pjesker-Granuddens Jaktklubb, 2015


13:e September:

Andra älgjaktsdagen och årets tilldelning av vuxna djur är fylld. Känns faktiskt lite tråkigt också då älgjakten vanligtvis består av mer dagar i älgskogen och tillsammans med jaktlaget.

Morgonens första svep så fick NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo's igen delta, en ivrig och taggad (säkerligen lite extra efter gårdagens lyckade jaktavslut på "hans" älg...). När Ingemar släppte honom, så var han snabbt ute på sök och visst fann han djur att arbeta med... men när djuret kunde fastställas var det inte älg, men ändå lite "rätt" för denna gång gjorde han ett härligt arbete med en stor hare. Inte för dagens jakt önskat djur men ser man till hans drev och arbete så var det utfört men både kunskap och härlig vilja, och han används ju även med framgång till jakt på hare.

I övrigt så var det under detta svep inte älgkontakt. Spår av älg fanns men inte mer...

Nästa sväng skulle kullsyskonen Pine Spits Alliz och J Pine Spits Amoz få gå med. Under tiden Ingemar gick ut till det ställe där hans skulle utgå ifrån, så visade Alliz stort intresse att gå till ett annat håll än dit de var på väg...

Amoz släpptes och inom kort gav han sig iväg i den riktning Alliz visat intresse. Där fanns älg som han stötte och älgen sprang iväg för att passera i närheten av både Alliz och Ingemar. Självklart så blev det så att även Alliz tog upp jakten. Denna älg hade nog en plan med sin flykt... att skaka av sig dessa två små och älgen ställde sin riktning mot älven för att simma över där. Inte helt ovanligt... så självklart så är det alltid en som sitter och passar där, och vid utlottningen av passen så var det Johan Granström drog det passet. Så han och hans son Rasmus befann sig där och den andra av årets två vuxna älgar blev skjuten av Johan. Alliz valde att inte simma efter älgen i älven och det är vi tacksamma för!

 


Stort grattis till dagens skytt Johan Granström, som blev den som avslutade jakten på vuxna djur.

 

Kalvarna kommer vi inte nu att lägga tid för jakt på utan det får i så fall bli senare i höst... och händer det mer i den jakten så kommer det troligtvis att bli en uppdatering här... men för nu så blir det inte i närtid mera om älgjakt utan den jakt som vi kommer att skriva om är då fågel- och övrig småviltjakt under nyheter.

Jaktlaget kommer förstås att träffas när älgköttets ska styckas och delas... och vi är ju nöjda över våra hundars arbeten och att det också lett till i jaktsammanhang lyckade avslut.

 

Lite bilder från dagen.


Kullsyskonen J Pine Spits Amoz och Pine Spits Alliz besiktar "sin" älg som Amoz stötte igång och de sedan följde.


Dagens skytt, Johan Granström och vid hans sida syns Pine Spits Alliz


Ett samtal med inlevelse... Ingemar Johansson, Tore Johansson och Johan Granström

 

Älgen förbereds för upphängning, Henrik Lindström, Johan Granström och Ingemar.

 

Våran gäst, Rolf Ernstig ser till att det finns varmt vatten.

 

Vattenkokaren har en viktig funktion att fylla...

 

Under helgens älgjakt har det varit med yngre deltagare...

 

Samuel och Matilda har ett projekt som de arbetar med...

 

Matilda

 

Samuel.

 

 


12:e September:

Idag var det första dagen som vi jagade älg för detta år i Pjesker-Granuddens jaktklubb. Som vanligt så är det en speciell känsla den där första älgjaktsmorgonen för året, att träffa gamla som nya jaktkamrater i jaktstugan, förväntningarna som finns hos både 2- som 4-benta.

Även detta år så inledde vi starten med tårta som bakats av Ingemars bror, Tores sambo Margret... lite av tradition att äta tårta bakad av henne som inledning på älgjakten. Gott och uppskattat. I jaktstugan samlades både gamla jaktkamrater och för året nya, men inte obekanta... Tyvärr så var det även några i jaktlaget som detta år av olika anledningar inte deltog, så vi saknade förstås er!

Vädret var temperaturmässigt helt ok men siktmässigt inte kul, morgondimman låg länge tät och försämrade sikten för de som satt på pass.

Då vi inledningsvis av detta års älgjakt inte hade tillgång till hundar av älghundsras så fick våra borderterrier gå med i drevkedjan, vilket det ofta under åren gjort. Visst är det många gånger svårare för dem att ta sig fram i viss terräng på grund av deras storlek och de har även ett annat arbetssätt med älg, men ser man till jaktlust och viljan att finna älg, så finns den där i mycket stor utsträckning... Drevet hade inte avverkat lång sträcka innan vi som kunde följa hundarna, denna gång Leo och J Pine Spits Amoz, via hundpejlarnas handenhet fick starka indikationer om att de funnit åtminstone färska och intressanta spår av älg. I området fanns det aningar om att ko med kalv kunde befinna sig och de hade vi inte för avsikt att skjuta. Dessa fann Amoz spår av och stötte iväg.

Leo arbetade också på och även där misstänkte vi älg och älgkontakt då han släppte skall och arbetade med fart utifrån det vi såg på handenhetens skärm. Inom kort såg vi att det som Leo arbetade med ställde mot en av passkyttarna, Mikael Eriksson. Som denna första jaktmorgon med i vårat jaktlag fick skjuta en tjur. Vilken härlig premiär på älgjakten det blev, både för Mikael och Leo.

Lite bilder från dagen.

 

Morgondimman låg tät i våran omgivning denna för året första älgjaktsmorgon...


 

... och påverkade förstås sikten.

 

Ny i jaktlaget detta år är Mikael Eriksson och vi får gratulera honom till den första fällda älgen detta år.


Leo är mycket nöjd över Mikaels avslut på "hans" älg.

 


Vid jaktstugan så förbereds allt inför älgen som ska tas ur och hängas upp.
Tore Johansson ser till att de ska finnas varmt vatten för rengöring av både slaktare och verktyg.

 


En viktig resurs i dagens älgtransport, Rasmus i sällskap av nöjd Leo.

 


En duktig NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo

 


Denna helg har vi efterlängtat besök av "våran" Lina tillsammans med hennes husse Rolf och matte Maritza.
Här sitter hon tillsammans med sin dotter, våran Pine Spits Carizma - Moly under tiden mark söks av efter älg.