Älgjakten i Pjesker-Granuddens Jaktklubb, 2014


29:e September:


I helgen så delades den sista vuxna älgen och som det ser ut nu så är älgjakten med stor sannolikhet över för detta år. Årets älgjakt har även den gett många unika minnen att bevara och vara underlag till många trevliga jakthistorier här framöver.

Under dessa jaktdagar har vi vid flera tillfällen fått ta del av inlånade/besökande hundars fina arbeten. Andra jaktdagar har varit utan hundar av älghundraser och jakten har då blivit efter de förutsättningarna.

 

Vi avslutar med att tacka alla er som på olika sätt bidragit med trevligheter, godsaker och minnevärda händelser detta år och åter igen så är det nedräkning inför älgjakt... nästa års.

 

20:e September:


 


Vissa dagar har den vackra morgondimman kraftigt påverkat hur långt man ser i naturen.

 

Idag så blev den andra och sista vuxna älgen på årets tilldelning fälld. En dag där jaktlaget återigen fick glädjen av att Joakim Mörk och hans Karelska björnhund, Ståndskallets Akilles, kom för att jaga. De åkte för dagen hela vägen hemifrån Kalix och hit till jaktlaget.

 


Ingemar och Akilles trivs i varandras sällskap, här är det fikastund efter avslutad jakt.

 

 

Akilles fann snabbt älg och husse Joakim kunde avsluta. Det som kanske var lite knepigare var att den fälldes i rätt så eländig terräng och stor arbetsinsats krävdes innan älgen var framme vi jaktstugan. Den hamnade i Trappån och även en bra bit från körbar väg. De som nu inte passade på att "bada" i ån var ändå blöta, in ifrån och ut av allt arbete med transporten.

 


Att ta sig fram till skottplatsen var lite knepigt ibland... och många gånger värt att väl dokumentera.
Här är det fotografer på båda sidor...

 


Nu ska älgen bärgas ur vattnet... ett vatten som en del av jägarna uppskattade så mycket att de "badade" i...

 


Nu börjar färden mot jaktstugan... även återresan hade sina stunder av problem.

 


Älgen ska förberedas för upphängning i slakthuset, Tore och Kurt påbörjar arbetet medans de som
hämtat älgen i skogen får en stund för återhämtning och fika.

 


Eric har en stunds återhämtning vid jaktstugan.

 


Dagens skytt, Joakim Mörk, var en av de som uppskattade ett dopp i vattnet denna dag...
eller så kanske han har som rutin av avsluta jaktdagarna med rengöring och byte till rena kläder vid bilen.

 

Tack och grattis Joakim för din och Akilles insats och närvaro denna dag, mycket uppskattat på många sätt.

 

Från arbetet med att hämta denna älg finns det en del filmsnuttar som vi hoppas kunna publicera vid senare tillfälle.

 

 

Här hemma har det varit kalas för våra hundar. Då det i fredags var styckning och delning av kvigan som Ingemar sköt blev det en del fina ben. Verkligen uppskattat inslag tyckte hundarna...

 


Leo

 

Inte helt oväntat så valde bästisarna Moly och Alliz att äta tillsammans...

 


Scott

 

 

 

14:e September:


Några kilo älgkött blir det i alla fall... Det har varit små tungt att finna lämpligt djur att skjuta i vårat jaktlag. Där säkra skott kunnat skjutas, har det inte varit älg av den sort som vi planerat skjuta. Så idag blev det stor glädje när den första älgen för i år föll. Ingemar fick möjlighet att skjuta en kviga som var framarbetad av Ståndskallets Akilles.

 


Moly delar husses glädje över dagens jaktresultat.

 

Hon fick ta del av och undersöka älgen efter skottet.

 


Årets första älg, framarbetad av Ståndskallets Akilles och på bild även husse Joakim Mörk

 


Vi har en lovande föryngring på jägarfronten också i jaktlaget, Rasmus Granström, som här tar del i aktiviteterna i
samband med tillvaratagandet och transporten från skogen.

 

Älgtillgången är som sagt inte så stor och vi hoppas att det finns en lämplig älg till på markerna som blir skjuten denna höst.

 

Älgen hissas upp i slakthuset för att hänga och att det blir lämplig mörningsprocess av köttet.
Här har Kurt Granström greppet hissningen.

 


Ingemar och jaktlaget förbereder slaktet för att hänga och möras i slakthuset

 

När det blir skjutet en älg, så är det snabbt eld i den vedeldade vattenvärmaren,


 


Värdefull resurs vid hantering av vilt, varmt vatten för rengöring av både slaktare och verktyg.

 

Det var som vi skrev i förra uppdateringen ett mycket trevligt återseende att få träffa och jaga med Ståndskallets Akilles och hans husse Joakim.
Stort TACK för att du och Akilles jagade med oss denna helg.

 

Ståndskallets Akilles, som är en Karelsk älghund man gärna delar både jakt- och övrigt umgänge med.

 


Ett viktigt redskap när man tar han om vilt, Kent Johansson är ägare till denna kniv som är tillverkad av
Mats Lindmark, Lindmarks Slöjd & Snickeri

 

 

11:e September:


Även igår fick vi möjlighet att dela jaktdagen med Stefan Edströms jämthund, Keno. Stort TACK för möjligheten till jakt med honom.

Älgarna finns, men tyvärr inte i några stora mängder, ko och kalv som vi inte avser att skjuta blev älgkontakten igår. Även en liten tjur har varit synlig, dock inte i läget att avlossa skott. Spår syns i vissa områden och vi hoppas att snart få fälla lämpligt djur.

 


Någon gång har det då funnits en ägare till detta fällhorn på våra jaktmarker.
Våran Pine Spits Carizma - Moly försöker övertyga husse om att det är lämpligt "tuggobjekt" för henne...
Hon får inte sin vilja igenom. För fällhornet ska förhoppningsvis genomgå en viss förändring och bli en passande dekoration inne hos oss.

 

Idag på morgonen så skulle en liten såt som sökas av, ingen älghund var tillgänglig, så Pine Spits Amoz och våran NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo var med och sökte av marken. Tyvärr verkar det inte vara eller ha varit älg där under de senaste dagarna.

Leo sprang troligtvis på ett av harens nattlöpor som fångade hans intresse och hade han fått välja hade han säkerligen rett ut det hela för att få jaga lite hare... nu är han så hanterbar i situationer som denna så att Ingemar bröt det och då fortsatte han att söka av mark tillsammans med husse.

 


NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo och Pine Spits Amoz

 


...här hemma så var det fortsatt med livskvalité på hög nivå, deras ömsesidiga uppskattning av varandra är gripande.

 

I morgon är det uppehåll i jakten, för att på lördag igen samlas för älgjakt. Planen är den, att vi under helgen får förstärkning av Joakim Mörk med sin karelska björnhund Ståndskallets Akilles. Ett för laget uppskattat återseende. Akilles fick vi glädjen att jaga med även förra hösten och finns det älg så är vi helt övertygade om att Akilles kommer att göra sitt... sen ska ju en massa andra saker klaffa också... rätt sorts djur, att det befinner sig på markerna och att det blir säkra skottlägen.

 

 

9:e September:


Vi har det lite tungt när det gäller älgjakt, att det saknas älghundar är en anledning och sen så verkar det inte vara så många älgar på markerna heller. Tilldelningen detta år är 2 vuxna och 2 kalvar, vi fick en minskning med 1 vuxen och 1 kalv från tidigare år.

Att våra borderterrier har stort intresse för att hitta älg vet vi, men en sån liten hund har inte samma förutsättningar till att ställa eller följa efter älg som älghundar. De får igång älg men deras förmåga är ju lite "begränsad"... inte viljan!

I måndags fick vi med stor tacksamhet möjlighet att jaga med Stefan Edströms jämthund Keno.

 


Keno

 

En spännande dag där älgkontakt fanns, men inte blev de avslut som hoppades. Då värmen i mycket stor utsträckning påverkar både hundförare och hundar, så blir det bara jakt under de svala morgontimmarna...

Idag är det uppehåll för att i morgon göra ett nytt försök i att fylla den tilldelade kvoten.

 

 

6:e September:


Idag så var det så äntligen dags, för många så är det här med första älgjaktsdagen för året speciell. Man har sparat ihop till ledighet från jobb, många gånger investerat i lite nytt i jaktutrustningsväg, lagat lite mat att ha i matsäcken, längtat efter dessa dagar. Denna morgon var det så dags för vårat jaktlag att samlas för första gången till jakt detta år. Så trevligt att träffa alla igen, antalet jägare har minskat de senaste åren så även tillgång till hundar av älghundsraser.

Vädret denna dag har varit fantastiskt, nog så varmt att jaga i men så njutbart att få ta del av.

 


Dags för det första försöket att hitta älg och Leo har till sin stora lycka fått på sig västen och vet att det är jakt på gång

 

Idag var det också en härlig dag för borderterrierna som fick möjlighet att arbeta i älgskogen. Tyvärr så blev det inte så bra för Pine Spits Amoz del, han och husse Magnus hann inte gå så länge innan Amoz oturligt nog kom i kontakt med ett gäng argsinta getingar. Flera bett och en lite påverkad Amoz fick resten av dagen finna sig i att vara under uppsikt så att vi kunde se om han skulle få kraftiga reaktioner av de bett han fick. Turligt nog så verkar Amoz klara av getingar bra och har inte fått någon allvarlig reaktion trots flertalet stick.

 


Pine Spits Amoz blir undersökt av husse som hittade en och annan gadd från getingarnas attack.

 

Älgarbete blev det för NO SE UCH Tisalia Ck One - Leo, där han tog upp spår, men inte riktigt hade "turen" på sin sida. Spår efter ko med kalv som efter ett tag gick över på angränsande jaktmarker och inte heller var det de djur vi för dagen hade som mål att skjuta, tyvärr. Kul är det i alla fall att dessa små så väl vet vad som önskas för vilt och de självständigt söker av, utifrån sin storlek stora områden. Inte jämförbart med en älghund men det är inte brist på vare sig vilja eller förmåga att finna älg.

 


Även våran Pine Spits Alliz fick till sin gränslösa lycka följa med husse och söka av mark en av svängarna.

Hon arbetade mycket bra, med stort sök och en härlig självständighet...

enligt henne så var det alldeles för kort sväng och dessutom ett område där inga spår efter älg fanns att se.

 

 

När det så blev fram emot lunch så var det bara att inse att denna varma höstdag var krävande att prestera fysiskt i och vi bröt för att i morgon ta upp jakten på älg igen. Årets första älgjaktsdag blev solig och alldeles för god... eller... vi hade förmånen att äta flera tårtor som det bjöds av, Tore hade med sig en mycket god tårta som hans sambo Margret bakat och strax innan lunch kom nästa tårta... Vi fick trevligt besök i jaktstugan av Eriks fru Viveka (tillika kusinbarn till Liz) och hennes mor som hade med sig gräddtårta som verkligen föll i smaken. Så en godare start på årets älgjakt går nog inte få... Stort TACK till er som lät oss väl smaka av dagens alla goda tårtor.

 

Höstens färger börjar mer och mer visa sig...

 


och här och där så finner man fina nystliknande knoppar i älggräset.