Älgjakten i Pjesker-Granuddens Jaktklubb, 2013


10:e November:


Nu är årets älgjakt över, idag var sista dagen älgarna var lovliga och igår skjöts även den sista tilldelade älgen. Så jaktlaget har skjutit alla vuxna som var tilldelade. Tack till er alla som på olika sätt gjort årets älgjakt full med trevliga minnen och händelserik. Stort tack till alla ni som deltagit med era älghundar tillsammans med oss, mycket uppskattat då vi detta år inte hade någon egen älghund att tillgå.

Nu börjar väl nedräkningen till älgjakten nästa år, eller?

 

28:e Oktober:


Lördagen försökte jaktlaget att fälla det sista vuxna djuret på tilldelningen, men den här sista älgen har inte fällts och nu är det inte säkert att det blir mera älgjakt i år... Då Stellan Bäckström nyligt fyllt år så bjöd han på tårta i jaktstugan och avslutningen av årets älgjakt blev festlig och god.

Blir det inte mera älgjakt under detta år, så är den här uppdateringen den sista om årets älgjakt för Pjesker-Granuddens Jaktklubb.

 

20:e Oktober:


I går så gjordes ett försök med att fylla den tilldelade kvoten på vuxna älgar. En kall morgon, då det under natten varit nästan -14°C och de som satt på pass fick se till att ha varma kläder på sig. Även igår så hade vi glädjen att Olov Granberg kom med sin jämthund, även hans fru och dotter gjorde oss sällskap i älgjaktskogen denna dag.

Första svepet fanns det inga färska älgspår, så det blev att åka till jaktstugan för uppvärmning och planering för vilket område som sen skulle sökas av. Nytt område och nytt släpp, som innebar att Bjällo (är ej säker på stavningen) fick fast älgko och kalv, tyvärr utanför våra jaktmarker. Ett nytt försök gjordes med Olov's unghund, men tyvärr så var det tomt på älg och dagen närmade sig sitt slut. Så vi har inte fyllt kvoten ännu... 

 

Pine Spits Carizma - Moly fick vara med husse på pass under älgjakten i lördags,
hon hade nog hellre varit lös och sökt av i skogen...

 

Nu är det ju så att vi har borderterrier som har lite förkärlek till älg och idag så var planen att hitta en hare för dem att arbeta med... men det blir ju inte alltid som man planerar. Där vi inte jagade älg igår så fanns det älg och Leo och Alliz tog upp jakten på älg. För de som känner till våra marker så var det älg i skogen där man svänger ner till vändskivan på Kalper. Det hela bar iväg ner över "Staffo" och vid älven valde Leo och Alliz att släppa. Vilken vi är tacksamma över, för vi anser inte det lämpligt för dem att simma över älven i det kyliga och strömmande vattnet. Lite frustrerande att stå med fel vapen för älgjakt och dessutom inga jaktkamrater på pass

 

 

 

13:e Oktober:


Jaktlagets sista vuxna älg verkar det inte så lätt att komma till skottläge på... Lämpliga älgar har varit synliga då jaktlaget inte har jagat, eller så har älgarna gått ut ur markerna under jakt... frustrerande! De flesta hade nog trott att vi skulle avsluta älgjakten med att skjuta det sista vuxna djuret denna helg. Ödet/turen hade inte det i åtanke.

Att jakten inte utfallit som önskat är trist, men det är många stunder av glädje, trevlig samvaro och höjt adrenalin som präglar timmarna som ägnas åt jakt. Att invänta morgonen vid en stor varm eld och dricka en kopp kaffe tillsamman är väldigt trivsamt.

 


Värmande eld, kaffe och trivsamt i väntan på att dagsljuset ska komma.


Magnus Engström


Tore Johansson och Kurt Granström i trivsamt samtal


Johan Granström


Johan Granström, Tore Johansson och Kurt Granström...

 

Vi känner en stor tacksamhet över att vi fått tillgång till älghundar under denna höst, då ingen i jaktlaget har någon.

Under denna helg har vi fått jaga med Eje Persson och två av hans gråhundar

och Olov Granberg med två av hans jämthundar.

Helgens hundar har verkligen gjort sitt för att det skulle den sista älgen skulle skjutas men

ändå så blev det inte så...

Stort TACK både till Eje och Olov för att ni delat dagar med vårat älgjaktlag.


Olov Granberg med en av sina jämthundar, (en unghund som vi inte vet namnet på...)


Ingemar med Eje Perssons, SE J(lö)CH Bäveråns Willma, som vi fått möjlighet till jakt med flera gånger denna höst.


Eje Persson gråhund, Bäveråns Nova.


 

 

5:e Oktober:


Idag har det jagats och visst var förhoppningen om att den sista vuxna älgen skulle skjutas, men tyvärr så blev det inte så. Älgkontakt har det varit, men tyvärr så gick älgen ut ur våra marker... Även idag har vi haft glädjen att låna SE J(lö)CH Bäveråns Willma, en hund som är mycket trevlig att dela jaktdagar med. Att sen älgarna går ut ur markerna är ju trist men hon har gett oss mycket spännande upplevelser. Tack än en gång Eje, för att vi får förtroende att dela våra jaktdagar med Willma.

I morgon är det inte jakt utan vi får se vad nästa vecka och helg ger för möjligheter till jakt.

29:e September:


Vi har fortfarande ett vuxet djur att skjuta och trots att de hundar som vi har haft glädjen att jaga tillsammans med under denna helg gjort bra jobb, så har inte älgjakten blivit klar.

Söndagens jakt gav säkerligen alla i jaktlaget stunder av ökad spänning och många var nog övertygade om att det skulle bli sista jaktdagen, att den sista vuxna älgen skulle falla... Men så det kan bli, SE J(lö)CH Bäveråns Willma (se bild längre ner på sidan, från uppdateringen den 22:a september) gav jägarna en spännande dag i skogen, men det blev inte önskat avslut. Tack Eje Persson för att vi åter igen fick förtroendet att låna eran SE J(lö)CH Bäveråns Willma.

Lördagen var en kall, blåsig och regnig dag. Däremot så var den många stunder under denna dag riktigt ljuvligt senhöst väder.

 

Raftsjöns Gorm III gästjagade med oss under lördagen.

Tack Stellan Wikberg för att du ville dela denna dag med oss.

 

En grå och kall jaktdag.

 

 

 

22:a September:


Det har jagats älg här både lördag och söndag. Lördagen var det inte det trevligaste vädret, då det regnade näst intill hela tiden. Då är det tur att det finns möjlighet till värmande skratt som det blir många gånger när jaktlaget samlas för förtärning och återhämtning.

Även denna helg har vi fått låna älghund, en gråhund vid namnet Bäveråns Willma jagade med oss under lördagen. Tyvärr så blev det inte någon älg funnen trotts bra försök av Willma, vi hade inte rätt i vart vi trodde älgarna fanns.

 


En blöt  SE J(lö)CH Bäveråns Willma.
Stort TACK till Willmas ägare, Eje Persson för att vi fick förtroendet att dela jaktdagen med henne.

 

Idag har vi inte haft någon hund av älghundsraser, men däremot har våran Pine Spits Alliz och hennes kullbror Pine Spits Amoz gjort försök att finna älg. Hundförarna såg inte under dagen några färska spår. Så trots att helgens hundar gjort sitt, så är det ju så att älgarna måste också finnas...

 


Pine Spits Amoz med sin husse Magnus och våran Pine Spits Alliz med husse,
på Ingemars sida skymtas
Pine Spits Cubic

 

Vädret har idag varit strålande, med nattemperatur som varit just under noll grader. Nu blir det nog inte jakt förrän nästa lördag och då har vi kanske turen att fälla jaktlagets sista vuxna djur...

 Avslutar med några höstbilder från helgen.

 

 

 

15:e September:


I helgen så har det varit älgjakt både lördag och söndag.

Lördagen startades med tårta och kaffe, då både Ingemar och Tore nyligt fyllt år, så blev jaktlaget bjuden på tårta. En stor god tårta som Tore's sambo Margret bakat. Tack Margret för en mycket "god" start på jaktdagen.

Denna helg har vi haft glädjen av att Joakim Mörk, Kalix, deltog med sin Karelska björnhund Akilles. En härlig hund som gjorde jaktdagarna spännande och händelserika. Tyvärr så var det aldrig skottläge, då Akilles dels skällde djur som inte skulle skjutas och även gick ut ur markerna. Film på när Akilles skäller älgko med kalv kommer att läggas ut på våran hemsida vid senare tillfälle. Så fortfarande finns ett vuxet djur kvar för jaktlaget.

 


Akilles


Tack Joakim för att du tillsammans med Akilles delade denna jakthelg med oss i Pjesker - Granuddens Jaktklubb.

 

Strålande och vackert höstväder tillsammans en god kopp kaffe i skogen, det är livskvalitet!

 

 

 

11:e September:


Ingemar's födelsedag är det idag. Förutom att han firas så är det här hos oss är det ingen älgjakt idag, men däremot så har älgköttet delats upp. Till oss och våra hundars stora glädje.

För visst är det trevligt att paketera och frysa in kött som kommer från djur som levt sitt liv i sin naturliga miljö. Att de som kalv fått dia sin mor, att produktionen av nya djur sker på naturlig väg med allt vad det innebär, inga stressande transporter, inga hormon eller antibiotika behandlingar och att man vet hur köttet hanterats genom hela processen.

Sen så har det ju för oss jägare varit dagar utomhus, där vi på olika sätt haft spänning, avkoppling och trevlig samvaro. När man sen tillagar köttet så har man så ofta trevliga minnen kring kanske just den jaktdagen som älgen föll, även det kan ha ett stort värde... För hundarna blir detta en dag där färska ben står på menyn och för Moly så var det första året hon deltog i detta, hon tyckte att det var mycket trevligt...

Nu har vi inte älgjakt förrän på lördag.

 


Kalas även för hundarna.

 

10:e September:


Vi ser att vi under sista tiden haft ökat med besökare på våran hemsida och även från flera håll fått positiv återkoppling om våran hemsida, tack det är självklart jätte kul! Då ska ni som besöker oss och är intresserade av dagens jakt få en liten uppdatering.

Idag så har det åter igen varit en varm och vacker höst förmiddag, strålande sol och glada jaktkamrater. Liz brorson Klas Dahlberg, kom idag med sin vita älghund Davey, för att delta i våran jakt. Jätte kul att även på detta sätt få möjlighet till umgänge med syskonbarn. Vi har så trevliga relationer med många av våra syskonbarn. Syskonbarn både till Ingemar och till Liz, är en klart berikande del av livet.

Hur gick det då idag? Då vi bara har ett vuxet djur kvar att skjuta, så kunde detta ha varit den sista jaktdagen för året... inget blev skjutet. De älgar som befann sig i skottläge, var beslutat att inte skjutas, och det djur som skulle skjutas fanns aldrig i rätt skottläge... så det innebär att älgkontakt har funnits, men de älgarna vandrar än så vitt vi vet i skogarna.

Att vi har det trevligt i jaktlaget, gör att vi ser fram emot jaktdagarna. Dagar som innebär många stunder av trevlig social samvaro, flera av jaktkamraterna har man av olika anledningar bara umgänge med denna tid på året... Att det blir dagar utan avlossade skott, innebär ändå dagar att med glädje minnas...

 


Ibland kan man känna viss avundsjuka (utan missunnsamhet) och ett starkt "vill-ha-begär"...
Ett fantastiskt fordon fick vi beskåda idag och som gärna tillhört oss.

 


"Davey" vilar efter dagans insats... en varm dag som tog på krafterna... Funderar dock om han försöker
genomgå en förändring, för att i sitt yttre likna en gråhund eller jämthund!

 


Klas lämnar oss för dagen. TACK Klas för att du gjorde oss glädjen att tillbringa dagen med oss.

 

9:e September:


Även idag har det jagats älg och med fint resultat... Till vår hjälp hade vi Martin Nilsson och hans hund "Roy". Några i jaktlaget såg älg redan på väg till jaktstugan och då höjs givetvis förväntningarna redan innan hunden är släppt och alla passare är på plats.

Då vindens riktning många gånger avgör vilket område som ska jagas av så blev det inte där älgarna varit synliga på morgonen utan ett annat område. Mycket snart efter det att "Roy" var släppt förstod vi att det var kontakt med älg. När älgen passerade Kurt så blev den andra älgen för jaktlaget skjuten, en kviga.

Då älgen var tillvaratagen och upphängd så beslutades med nytt släpp av "Roy", ännu snabbare var det kontakt med älg denna gång. Riktigt spännande blev det då flera i jaktlaget hade positioner där det kunde passera.

Liz fanns som "observatör" och lite förargligt är det när inte hälsan tillåter mer än att njuta av solen och hålla ögonen öppna... Där kom två älgar och passerade, som förmodligen rörde på sig då "Roy" närmade sig med den älg han arbetade med. Bra skottläge men ingen bössa... så kan det vara!

Tillslut var det dagens värme som avgjorde att "Roy" fick avsluta sitt arbete och älgen fick fortsätta... Tack Martin och "Roy" för eran insats idag.

 


Foto: Magnus Engström
Vi har inte bara älg på markerna...


Hundförare Martin Nilsson och dagens skytt, Kurt Granström.


Grattis till dagens skytt, Kurt Granström


"Roy" som gjorde denna dag händelse rik och spännande


Älgen lastas för transport till vårat slakthus.

8:e September:


Årets andra jaktdag på älg. Solen var inte närvarande på samma sätt idag som igår och det kom någon lite skur med regn. Men för de hundar som denna tid ska arbeta i skogen var det betydligt bättre förutsättning temperaturmässigt. Hos oss så gick både Leo och Alliz med under dagens jakt. Tyvärr så blev det inte älgkontakt i den utsträckning vi önskat... men för älgarna var det tur! Det blev inte fällt något djur idag.

Åter igen en trevligt dag med härlig samvaro i jaktlaget. I år har vi en ny medlem i jaktlaget och idag var det premiär för honom. Pine Spits Amoz och Pine Spits Cubic's husse Magnus, har börjat jaga i vårat jaktlag.

Lite bilder från dagen...


Pine Spits Alliz på väg in.


Pine Spits Alliz och husse är tillbaka efter en tur i sin jakt på älg.


Pine Spits Alliz


Att få följa med som sällskap i jaktskogen tar på krafterna,
skönt med en stund i husse's knän tycker Pine Spits Carizma - Moly

7:e September:


Idag startade årets älgjakt för Pjesker - Granuddens Jaktklubb. Vilket väder vi har haft, nog så varmt med tanke på att jakthundar ska klara av sitt arbete. Solen har hållit oss sällskap hela dagen och timmarna ute har varit helt underbara. Redan när vi samlades vid jaktstugan hade flera i jaktlaget sett älg och den blev senare under förmiddagen skjuten, riktigt bra start på årets älgjakt.


Detta år så var det en som saknades i vårat jaktlag, nämligen "Frippe". Han har under vintern vandrat vidare till "Regnbågslandet". En fantastisk hund som i 12 års tid varit en viktig del i älgjakten här. Många fina jaktminnen av honom och hans prestationer i jaktskogen har vi att vårda.


En av oss saknad jaktkamrat, Frippe.


Då det nu inte är någon i jaktlaget som äger en älghund, var vi mycket tacksamma över att Emil Lundmark kom med gråhunden Joy. Dagens resultat blev en älgtjur, som Tore Johansson fick skjuta efter Joy. Tyvärr så sätter hälsan många begränsningar för Liz, så i årets älgjakt är inte deltagandet i önskad utsträckning. Men med dagens teknik och den sol som sken, så kunde viss delaktighet ändå närvara, följa våran gästhunds arbete via Garmin och naturligtvis höra skallet i skogen som följdes av fällande skott.


Joy, tack Emil för att du och Joy tillbringade denna härliga jaktdag med oss.


Älgtjuren som Tore skjöt idag fick våran Pine Spits Carizma - Moly bekanta sig med, spännande!


Dagens skytt, Tore Johansson, ser till att det finns varmvatten när det ska rengöras efter tillvaratagandet av tjuren.


Ingemar, hundförare Emil, Stellan, Kurt och Tore


Stellan Bäckström

Avslutar denna uppdatering med lite bilder från växtriket och naturen i höstprakt.