Älgjakten i Pjesker-Granuddens Jaktklubb, 2012


 

16:e September:


På morgonen var det samling i jaktstugan inför dagens älgjakt. Alla årets älgjägare fanns på plats och även en som vi hoppas få se mer av i framtiden, Johans son Rasmus anlände tillsammans med sin far. Det är ju viktigt med "föryngring" även i jaktlaget.

Passen lottades och de som skulle sitta på pass begav sig ut på dem. Erik gick med "Frippe" och Ingemar gick själv. Liz hade även idag trevligt sällskap av Alliz på sitt pass, ett härligt pass vid sidan av älven.

När halva sträckan var avverkad så fick Frippe kontakt med älg, på grund av den kraftiga blåsten så var det inte lätt att höra hans skall för passarna, men alla fick rapportering via radion. Vi som hade Astro kunde följa "Frippes" arbete via den. Rätt så snart stod det klart att Johan och Rasmus befann sig bra till, med stor chans till skott. Spänningen för oss andra var stor och när hund och älg var framme hos Johan, så visst small det (idag hade han ingen "sparbössa"...) Efter ett tag kom informationen att han skjutit en kviga.

Grattis till dagens skytt, Johan, och sen så var det en stor glädje för oss övriga att veta att för Rasmus del blev det en spännande morgon i jaktskogen.

I och med dagens skjutna älg är nu kvoten för vuxna djur fylld i Pjesker-Granuddens jaktlag. Lite blandade känslor var det vid återsamlingen. Årets älgjakt har varit älgrik, trevlig och nu blir det eventuellt kalvjakt längre fram, annars blir det inget förrän nästa år.

Lite bilder från dagen.

 

Det blev en händelserik älgjaktsdag för Rasmus.

Foto: Johan Granström

 

Grattis Johan för dagens jaktlycka och åter igen så stod Frippe för fin insats.
Det blev nog en spännande stund för far och son.

 

Alliz fick möjlighet att besikta dagens älg.

Delning av älgkött till helgen och sen så kan det vara så att detta är sista inlägget på denna sida om årets älgjakt.

Småviltsjakten kommer vi säkerligen att skriva om under hösten, men då under Nyheter.

 

 

13:e September:


Älgjakt innebär tidiga morgnar  och så var det även idag, när vi klev upp så låg dimman tät runt gården men den lättade rätt snart.

Idag har vi haft gästande jägare och hund, en Östsibirisk Laika vid namn Tanja. Hon med hundförare Per Andersson gick av ett område som vi tidigare i höst ej besök för älgjakt. Området var inte enligt de spår som fanns, inte så välbesökt av älg. Däremot var det området som gicks av senare var desto bättre... dock lever alla de älgarna vidare. Stundvis har dagen varit fylld med spänning och ett härligt höstväder.

Alliz fick till sin stora glädje följa oss på morgonen, men hon har nog varit smått besviken då dagen för hennes del blev att sitta med matte på pass. Hon har skött sig klanderfritt, trots att hon mer än gärna varit lös och sökt av skogen själv...

 


Alliz är ett mycket trevligt sällskap.
 


När man sitter på pass ska man ha full koll på omgivningen, Alliz var verkligen nöjd när hon insåg
att ryggsäcken var trevlig att sitta på...

I morgon så verkar det enligt väderprognosen bli regn fram på dagen, planen är att gå en sväng på morgonen innan regnet... så vi hoppas på uppehåll i morgon bitti...

 

 

12:e September:


Igår var det uppehåll i älgjakten, prognosen visade på regn och då vi bara har en älghund så är det ju även passande för honom att få en vilodag. Frippe har verkligen gjort sig förtjänt av en dags återhämtning.

Idag var det åter dags för älgjakt, trots ett kraftigt regn var det samling i jaktstugan utsatt tid. Det blev en stunds trevlig samvaro i den varma sköna stugan i väntan på att regnet skulle avta. Visst avtog regnet och ersattes av en härlig höstdag med sol och värme. Lottning av pass och sen så var vi igång. Efter ett bra sökjobb så fick Frippe tag i älg, spänningen ökade självklart och vem utav oss passare stod bäst till? Vi var få som jagade, 5 stycken, varav Erik var hundförare, så fyra passare som var redo...

Efter att ha följt Frippe på Astron såg vi övriga att denna gång var det Johan som stod bäst till... Ingemar såg att det passerade älg, men på alldeles för långt avstånd. Är helt övertygad om att för Johans del så var det riktigt spännande och visst fick han se älgen, men det blev tyvärr inte skottläge. Därefter gick älgen över till jaktgrannarnas mark och för våran del var det bara att inse att det var mycket nära att vi blivit klara med årets älgjakt idag, men turen var inte på vår sida...

I morgon är det dags för nya tag och förhoppningsvis så finns det i morgon anledning om att rapportera om lyckad älgjakts dag.

 


Lingonen är riktigt fina nu.

 

 

10:e September:


Även idag så har jaktlyckan varit god och en tjur fälldes på morgonen.

Kurt Granström ansvarade för transporten av morgonens älgtjur

Johan Granström och Ingemar får ta i när älgen ska hängas upp...
Stor älg eller svaga jägare?

Johan berättar beskrivande om en episod under dagens jakt...

När älg slaktet är på plats i slakthuset så är det många saker som ska rengöras...

Tore Johansson ser till att det finns varmvatten.

Lina besiktar älgen och Frippe besiktar Lina...

Frippe,
som är inne på sitt 12:e år och är en mycket viktig del i älgjakten

Nytt utedass!
Så här kan man sitta i egna tankar,
tills någon jaktkamrat på dörren bankar.

 

 

9:e September:


I går så var det start dagen för årets älgjakt i Pjesker-Granudden's JK. Redan vid första släppet så blev det upptag och åter igen fick jaktlaget ta del av "Frippe's" arbete, en hund som nu är inne på sitt 12:e år.

En älgtjur passerade, men vid det tillfället så blev det inte bra läge för skott. Senare under dagen var det även stånd på älg, men dessa lever vidare... På det stora hela var dagen lyckad och förväntningarna har stigit då vi vet att det finns ett antal älgar på markerna och det bådar gott för kommande dagar...

Morgonen började med att vi återigen hade älg på våran gård, vilket vi haft varje dag i en veckas tid nu. Det som var mindre trevligt denna morgon var att det fastnat en älgkalv i renstängslet, den lyckades ta sig lös efter ett par minuter och vi hoppas att den inte skadat sig allvarligt, tyvärr en av baksidorna med renstängsel.

Frippe fick på morgonen upp en kviga som han arbetade väldigt bra med, men det var när Ingemar gick ut till sitt pass som den första älgen sköts, en 4-taggare fick Ingemar skjuta.


Detta är väl skogens giftigaste "svamp" för älgarna... 9,3 x 62