25:e September:


Vi har under vardagarna denna vecka inte jagat älg, men i går var det dags igen. Frippe hade igång flera älgar under dagen. Enligt överenskommelse så skulle det bara skjutas tjur och de älgar som skottläge fanns på var ko med kalv... men det är ändå så trevligt att höra hundens jobb, spänningen när man inte vet vilken sorts älg han jobbar med.

Sista jaktsvängen igår så var Liz helt övertygad om sällskap i skogen, stora misstankar om att det var älg som hördes... men den/de kom aldrig fram och visade sig.

Idag så träffades jaktlaget igen och tidigare under morgonen hade några suttit på pass utan att hund, Frippe var lös för jakt. Vi var ute och morgonpassade och hade stark tro på att älg befann sig i vår närhet men återigen fick vi bara höra och inte se.

När då första svängen skulle starta så fick vi, Liz och Ingemar, pass som var i varandras närhet och där Liz var rätt säker på att älg var i hennes närhet igår. När Ingemar gick vidare till sitt pass så stod Liz kvar där hon skulle passa. Det tog inte långt stund innan det hördes smällar, för när Ingemar gick ut till sitt pass så kom en älgtjur i hans väg. För Liz blev det att vara beredd, otroligt spännande och ökad puls, men Ingemar's skott satt bra och älgen blev liggande. Så när älgen var rapporterad som skjuten tog Liz och Alliz sig fram till älgen, vilket var mycket intressant och motiverande för Alliz. Hon märkte direkt i skogen att det fanns något intressant, att husse redan skjutit var hon inte medveten om, utan spårade och sökte... och hittade tillslut något som hon verkligen gillade.


Alliz är lite sugen?


Har en sak jag vill säga dig...


Mycket intressant dag för Alliz


Erik Jakobsson drar upp älgtjuren på vagnen.


Älgen är på vagnen för transport till slakthuset, Johan Granström i bakgrunden.


Tore Johansson


Snart ska älgtjuren hissas upp, Erik Jakobsson, Johan Granström och Tore Johansson.

Så nu är tilldelningen fylld och älgjakten är över för detta år. Det är med blandade känslor, älgjakts dagarna är så otroligt trevliga på många sätt, men samtidigt så blir det ju för vår del mer tid över för jakt med våra hundar.

Detta år har vi haft många trevliga stunder med jaktkamraterna i jaktlaget och har en stor tacksamhet till att Frippe funnits med. Så till er som vi har haft glädjen av att tillbringa jaktdagar med denna höst skriver vi tack och på återseende nästa år.

 

 

17:e September:


Som vanligt så är det många skratt och trevliga samtal under älgjakten. Stunderna tillsammans i jaktstugan är så trevliga och i söndags så hade Margret bakat en tårta till Ingemar, han fyllde år. Tårtan avnjöts i jaktstugan, tack Margret för att du även under älgjakten ser till att vi har det bra.

Under veckan så har det inte blivit älgjakt i den utsträckning som det var önskat, regn och rusk...

Men vi har nu bara en älg kvar att skjuta, för i fredags fick Kurt åter igen möjlighet att skjuta en älg. Även denna älg var framarbetad av duktiga Frippe. En älg som tydligt visade att Frippe inte var så "önskvärd".

Lina var med och fick undersöka älgen. Frippe har aldrig några problem med att dela med sig till våra hundar och vi tror nog att han i stället blev lite småkär i Lina, hon besiktade älgen och han besiktade henne.

Sen fick vi en del av älgfilén av Kurt, den tillfaller skytten, så tack Kurt för en god middag.

 

Vi har inte så stor tillgång på älgar denna höst och det känns ju lite oroväckande... Så därför blir det nu ett uppehåll i älgjakten till nästa helg.

 

10:e September:


Idag så var det äntligen dags för året första dag med älgjakt. Det är lite speciellt med denna dag, förberedelser, ibland lite nya inköp, träffas igen i jaktstugan, många förväntningar och visst blev den en bra dag.

Första svepet så blev det inget, förutom en hare som passerade på Liz pass. Andra svepet så blev det upptag för Frippe och kort där på så fick vi oss årets första älg.

Även detta är så är det Frippe som vi får förlita oss på och visst är det en super duktig hund. som dessutom är i så otroligt god hälsa, åldern är väl det man snart är rädd ska ta ut sin rätt. Men idag så har han visat att han har kapacitet och kommer att även detta år vara en central och viktig resurs för jaktlaget.

En annan roligt sak var att Liz lyckades vid alla tre passlottningar dra samma pass!!! Lite kul då passen kan numreras lite olika beroende på hur svepen ska gås. Ett bra pass, så det var inget missnöje att lotten föll så tre gånger denna dag.

Lite bilder från dagen


Årets första älg!


Nöjd skytt, Kurt Granström och hundförare, Erik Jakobsson


Frippe


Frippe får sig en välförtjänt godbit.


Leo och Alliz fick till sin stora glädje också "besikta" dagen älg.


Alliz var väldigt taggad, nu har hon ju fått se
att klövarna vi spårar i skogen också har en kropp!


Tillvaratagande av älgen.